Voorbeschouwing UFC Fight Night 103

De enorm succesvolle carrière van MMA-legende B.J. Penn krijgt weer een nieuw hoofdstuk, aangezien The Prodigy aanstaande zondag weer in de octagon verschijnt. Zijn gevecht in de vedergewichtdivisie tegen Yair Rodriguez zal de hoofdpartij zijn van UFC Fight Night 103.

UFC Fight Night (Bron: Wikipedia)
UFC Fight Night 103 (Bron: Wikipedia)

Penn vs Rodriguez
De 38-jarige Penn, na Randy Couture de tweede vechter ooit in de UFC die titels in twee verschillende gewichtsdivisies behaalde en is opgenomen in de UFC Hall of Fame, krijgt een gehaaide tegenstander met Rodriguez die na vijf partijen nog ongeslagen is in de UFC. Deze reeks is de op twee na langste reeks in de divisie, na interim-kampioen Max Holloway (negen opeenvolgende winstpartijen) en de huidige vedergewicht-/lichtgewicht-kampioen Conor McGregor (zeven). Vier van de vijf overwinningen van Rodriguez kwamen tot stand door beslissing van de jury.

Penn is inmiddels de twaalfde vechter in de geschiedenis van de UFC die het aantal van 24 partijen haalt. Dit gevecht is daarentegen zijn eerste gevecht sinds 6 juli 2014 en zijn laatste overwinning dateert van november 2010, toen hij Matt Huges na 21 seconden knock-out sloeg. Van de laatste zeven gevechten heeft Penn er maar één gewonnen, vijf verloren en één eindigde onbeslist.

Lauzon vs Held
Joe Lauzon (26-12 MMA, 13-9 UFC) gaat inmiddels zijn 23e gevecht aan in de lichtgewichtdivisie. Na Gleison Tibau (26) en Jim Miller (25) heeft hij de meeste partijen in deze divisie gevochten. Lauzon presteert enorm wisselvallig en in zijn laatste zes gevechten wisselen de winst- en verliespartijen zich dan ook af. Zijn laatste gevecht verloor Lauzon van Jim Miller. Van zijn 26 overwinningen haalden 25 het einde niet en tijdens achttien van deze partijen wist hij de tegenstander zelfs voortijdig af te laten kloppen. Lauzon is een spectaculaire vechter wat zich uit in het feit dat hij inmiddels vijftien eervolle bonussen heeft mogen ontvangen, waaronder zesmaal Fight of the Night en zevenmaal Submission of the Night.

Zijn tegenstander, de Pool Marcin Held, wordt over het algemeen gezien als de toekomst van het Poolse MMA. Sinds zijn MMA-debuut in 2008 heeft Held al 27 partijen gevochten, voornamelijk bij UFC-concurrent Bellator, waarvan hij er 22 gewonnen heeft. Twaalf van deze overwinningen kwamen tot stand door de tegenstander voor het einde van de partij te laten afkloppen. In november van 2015 verloor Held nog een titelgevecht in het lichtgewicht bij Bellator tegen Will Brooks. De Pool heeft zijn debuut bij de UFC afgedwongen door zijn sterke optreden in het real life-programma The Ultimate Fighter Latin America, een televisie-toernooi waar talenten een contract in de UFC kunnen verdienen. De jury was het tijdens de finale unaniem over eens dat hij zijn gevecht met Diego Sanches gewonnen had en daarmee een contract in de UFC mocht ondertekenen.

McGee vs Saunders
Court McGee (18-5 MMA, 7-4 UFC) heeft sinds hij in 2013 een gewichtsdivisie lager is gaan vechten zijn draai gevonden. Inmiddels heeft hij van zijn laatste zes partijen er vier gewonnen. McGee slaat gemiddeld 5,25 slagen per minuut raak en dat is het hoogste aantal van de huidige vechters binnen de weltergewichtdivisie. Sowieso slaat McGee regelmatig raak, want hij is ook één van de drie vechters die binnen twee gewichtsklassen een partij hebben gevochten waarbij hij meer dan honderd maal effectief de tegenstander met zijn vuisten raakte. Alleen MMA-veteraan Nam Phan en Valerie Letrouneau kunnen dit ook op hun Curriculum Vitae zetten.

Ben Saunders (20-7-2 MMA, 6-4 UFC) is na een kleine uitstap weer terug bij de UFC. De publiekslieveling heeft inmiddels drie van zijn laatste vier partijen gewonnen. Saunders is de vechter met het hoogste percentage stoten in de weltergewichtdivisie: gemiddeld komt 58,1 procent van zijn pogingen ook daadwerkelijk door. Verder is Saunders de enige ooit in de UFC die een partij gewonnen heeft door middel van een Omoplata, een ingewikkelde armklem.

Moraga vs Pettis
Inmiddels het tiende gevecht in het vlieggewicht voor John Moraga (16-5 MMA, 5-4 UFC). Hiermee staat hij op de derde plek wat betreft meeste partijen in deze divisie, na Joseph Benavidez (twaalf) en kampioen Demetrious Johnson (ook twaalf). Van zijn vijf overwinningen zijn er vier voortijdig door de scheidsrechter gestopt, alleen kampioen Johnson heeft er meer (vijf). 

Sergio Pettis (14-2 MMA, 5-2 UFC) is met zijn 23 jaar de jongste vechter op het programma van deze UFC Fight Night 103. De jongere broer van voormalig kampioen Anthony Pettis is in 2015 een gewichtsdivisie lager gaan vechten en heeft van zijn laatste drie partijen er twee gewonnen. Al zijn vijf overwinningen gingen echter over de volle drie rondes. Twee van zijn zeven gevechten werden beloond met het predicaat Fight of the Night.


Promo UFC Fight Night 103 (Bron: Youtube)

Overig programma
Frankie Saenz vs. Augusto Mendes
Oleksiy Oliynyk vs. Viktor Pešta
Alex White vs. Tony Martin
Walt Harris vs. Chase Sherman
Jocelyn Jones-Lybarger vs. Nina Ansaroff
Devin Powell vs. Drakkar Klose
Joachim Christensen vs. Bojan Mihajlović
Dmitri Smoliakov vs. Cyril Asker

UFC Fight Night 103 wordt op 15 januari (plaatselijke tijd) gehouden in de Talking Stick Resort Arena in Phoenix, Arizona. Het wordt uitgezonden op kanaal twee van betaalzender FOXsports en de uitzending begint maandagochtend om 4:00 uur.