Alle topploegen in actie in NBA

De NBA kende afgelopen nacht een vol programma. Er werden negen wedstrijden gespeeld. Onder andere de hele top drie in de Eastern en de Western Conference betrad het veld. De Cleveland Caveliers speelden een lastige uitwedstrijd bij de Utah Jazz. De Boston Celtics speelden in Toronto met de tweede plaats in het oosten als inzet. Golden State, San Antonio en Houston speelden allen een thuiswedstrijd tegen een zwakkere tegenstander.

De  Utah Jazz heeft dit jaar een sprong gemaakt van middenmoter naar subtopper in het westen. De ploeg leunt op een sterke verdediging, onder aanvoering van de Fransman met de onwaarschijnlijk lange armen: Rudy Gobert. Omdat Gobert een bedreiging is om elke aanval dichtbij de basket af te stoppen zijn ploegen genoodzaakt van verder weg te schieten. Hierdoor zijn de schotpercentages lager en komen tegenstanders tot lagere scores.

Tegen de Cleveland Cavaliers lieten de Jazz een masterclass verdedigen zien. In het tweede kwart hield Utah de regerend kampioen op twaalf punten en nam een 56-41 voorsprong. In het derde kwart kwam Cleveland nog aardig terug, maar de ploeg schoot te slecht om de Jazz te verslaan.

Gordon Hayward speelde een sublieme wedstrijd voor de Jazz. De forward miste slechts twee schoten en eindigde op 28 punten. Rudy Gobert kwam tot 11 punten en 14 rebounds. Tekenend voor de sterke verdediging van Utah was dat de Cavaliers slechts 36% van hun schoten raakten.

Bij Cleveland was LeBron James als zo vaak topscorer: 29 punten, 6 rebounds, 5 assists en 4 steals. Kyrie Irving miste dertien schoten, maar eindigde toch met 20 punten.

Bij de Cavaliers debuteerde Kyle Korver. De driepuntspecialist werd geruild met de Atlanta Hawks voor Mo Williams, Mike Dunleavy en een toekomstige draft pick. Korver wist niet te imponeren. In 17 minuten schoot hij vijf keer en bleef steken op twee punten. Het maakt op dit moment niet uit. Korver is gehaald omdat hij in een eventuele finale een wedstijd kan beslissen met zijn dodelijke schot.

Highlights van de Jazz tegen de Cavaliers. Bron: YouTube

De Toronto Raptors en de Boston Celtics speelden een aantrekkelijke wedstrijd in de Air Canada Centre. Met nog twee minuten op de klok was de stand 104-104. De Raptors scoorden echter tien van de laatste twaalf punten en sleepten een belangrijke 114-106 zege binnen.

DeMar DeRozan speelde een uitstekende wedstrijd. De All Star guard van de Raptors eindigde met 41 punten en 13 rebounds. De Litouwse Center Jonas Valanciunas scoorde vier belangrijke punten in de slotfase en eindigde met 18 punten en 23 rebounds. Bij de Celtics kwam Isaiah Thomas tot 27 punten en 7 assists.

In het westen speelden de Golden State Warriors een op papier eenvoudige wedstrijd tegen de Miami Heat. Miami Heat kent na het vertrek van Dwyane Wade en de waarschijnlijke carrière-beëindigende bloedproppen van Chris Bosh een rampseizoen. De gifbeker was nog niet leeg voor de Heat. Deze maand moest Justise Winslow aan zijn schouder geopereerd worden en hij zal de rest van het seizoen missen.

Ondanks deze ellende wist de Miami Heat de koploper in de NBA knap partij te geven. Althans, één helft lang. Miami ging rusten met een 53-54 voorsprong. In de tweede helft gaven de Warriors een beetje extra gas en werd de verwachte overwinning binnengesleept: 107-95.

Bij Golden State ontbrak Klay Thompson wegens ziekte. Durant en Curry namen met 28 en 24 punten de honneurs weer. De Warriors mogen zich nu klaarmaken voor een zware week waarin ze tegen de Oklahoma City Thunder, Houston Rockets en Cleveland Cavaliers mogen spelen.

Bij Miami speelde center Hassan Whiteside een prima wedstrijd. Hij toonde aan dat de zwakte van de Warriors op de center positie ligt en haalde uit met 28 punten en 20 rebounds.

De San Antonio Spurs gingen verrassend onderuit tegen de Milwaukee Bucks. De Spurs leidden vrijwel de gehele wedstrijd, maar met een knappe comeback in de slotminuten boekten de Bucks toch een belangrijke zege, 107-109. Rookie Malcolm Brogdon maakte de laatste vier punten van de wedstrijden. Manu Ginobili miste voor San Antonio een driepunter in de buzzer.

De Bucks kennen een wisselvallig jaar, maar zijn wel in staat om de topploegen te verslaan. Een goed teken voor een jonge selectie. Giannis Antetokounmpo was ziek, speelde toch negen minuten mee, kwam niet tot scoren en bleef in de kleedkamer. In zijn afwezigheid stapte Michael Beasley naar voren. De veteraan kwam tot 28 punten. Jabari Parker gaf een sterk seizoen een prima gevolg met 22 punten en 7 rebounds.

De Spurs zien hun tweede plaats in het westen bedreigd door het sterkst spelende team in de NBA, de Houston Rockets. Houston trakteerde het thuispubliek weer op een avondje topbasketbal en versloeg de Charlotte Hornets met 121-114. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de Hornets wisten in het vierde kwart een achterstand van 20 punten ongedaan te maken. De Rockets eindigden echter met een 11-3 run, waarmee de negende zege op rij een feit werd.

James Harden speelde weer fenomenaal in de overwinning en kwam tot 40 punten, 15 rebounds en 10 assists. Montrezl Harrell, al een tijdje startend voor de geblesseerde Clint Capela miste niet van het veld en voegde 14 punten, 2 steals en 3 blocks toe.