Etappe voor Barreda, Sunderland stap dichter bij eindzege

Joan Barreda Bort heeft de ingekorte achtste etappe van de Dakar rally bij de motoren gewonnen. De Spanjaard was in het tweede deel van de marathonetappe tussen Uyuni en Salta bijna vier minuten sneller dan Mathias Walkner en klassementsleider Sam Sunderland.

Barreda schoot uit de startblokken en de drie minuten voor hem gestarte Sunderland haakte al snel zijn karretje aan. Ook Paulo Goncalves en de winnaar van gisteren Ricky Brabec sloot aan. Barreda zette het spoor uit en Sunderland kon optimaal profiteren doordat de nummers twee en drie van het klassement Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren veel tijd verloren. Robert van Pelt was vandaag met plek 41 op 41 minuten de beste Nederlander.

In het klassement heeft Sunderland bijna 21 minuten voorsprong op Quintanilla en bijna 29 minuten op Van Beveren. Walkner klom op 34 minuten naar plek vier, vlak voor Gerard Farres Guell. Van Pelt is op plaats 46 met 5,5 uur de beste Nederlander, twee plaatsen voor Maikel Verkade.

Quads
De dagzege bij de quads was voor Ignacio Casale die vijf minuten terugpakte op klassementsleider Sergey Karyakin. Axel Dutrie werd op zeven minuten derde, terwijl Kees Koolen op bijna elf minuten de vierde plek pakte. Bastiaan Nijen Twilhaar verloor anderhalf uur. Nummer twee van het klassement Simon Vitse viel uit door technische problemen.

Karyakin heeft nu bijna zeven minuten voorsprong op Dutrie. Derde in het klassement is Casale op ruim tien minuten. Koolen is de nummer zes op 2.21 uur. Nijen Twilhaar staat op ruim negen uur achterstand.