Van der Poel noemt Albert een janker

De gemoederen lopen al aardig op in aanloop naar het WK veldrijden op 29 januari in Luxemburg. In de Belgische media deed Niels Albert, ploegleider van regerend wereldkampioen Wout van Aert, zijn beklag over de betrokkenheid van Adri van der Poel bij de WK-organisatie. Albert vindt het niet kunnen dat de vader van de grootste concurrent van Van Aert invloed heeft op het parcours. Deze kritiek was tegen het zere been van de jonge Van der Poel, hij noemde de Belgische ploegleider een janker.

"Ik heb vernomen dat Adri vorige week en ook deze week de WK-organisatie bijstaat", aldus Albert, zo lezen we op Sportwereld.be. "Dat vind ik toch vreemd. Stel je voor dat teammanager Patrick Lefevere een paar keer voor het WK wielrennen om advies wordt gevraagd door de organisatie. Dat zouden de andere renners en ploegleiders toch bizar vinden. Patrick of zijn ploegleider zouden toch altijd een parcours uitstippelen dat in het voordeel is van hun renners. Wel, ik kan me nu niet van de indruk ontdoen dat Adri dat ook zal doen in Luxemburg. Zijn daar geen regels voor? Mag iedereen zo maar zijn zegje doen?"

"Zelf heb ik het WK-parcours nog niet kunnen verkennen", zo vulde Albert zijn kritiek aan. "Jan Verstraeten heeft het wel al gezien. Het ligt moeilijk voor mij om het nog te bekijken, want dinsdag vertrekken we op stage met de ploeg naar Spanje, dan is er de Wereldbeker in Italië en vervolgens weer een stage in Spanje. Veel tijd rest me niet en bovendien: het is ook niet aan mij om daar uitspraken over te doen of dingen aan te passen. Enkel de organisatie is verantwoordelijk voor zijn parcours, en het is jammer dat de vader van een topfavoriet op één of andere manier ook betrokken partij is."

Mathieu van der Poel reageerde fel via Twitter:

UCI-coördinator Peter Van den Abeele gaf naar aanleiding van alle kritiek een korte uitleg. "Laat me 100 procent duidelijk zijn. Adri heeft geen enkele functie meer bij de UCI, en doet daar geen inspectie voor ons. We hebben onze eigen technische afgevaardigde, Beat Wabel, die het parcours al een paar keer heeft geïnspecteerd, die daar gisteren en vandaag is en die dat in de komende weken zal blijven opvolgen. Adri is ingehuurd door de organisatie om hen te helpen met het parcours."

Van den Abeele kan wel begrip opbrengen voor de kritiek. "Adri, vader van Mathieu, een topfavoriet, die meehelpt bij een WK-parcours, dat kan inderdaad vragen oproepen en ik besef dat het commentaar kan opleveren, maar uiteindelijk waken we er met Beat wel over dat het parcours aan de regels voldoet. Adri heeft ervaring als organisator van de Wereldbeker in Hoogerheide en samen met zijn team is hij goed in zijn werk. Wellicht is hij daarom ingehuurd en zal er in Luxemburg een mooi uitgestippeld parcours zijn, met een mix van alle aspecten die een cyclocross moet omvatten."

"Natuurlijk, je bouwt altijd hindernissen, die zijn in het voordeel of nadeel van de ene of andere renner. In welke mate zullen er in het voordeel zijn van Mathieu, het is moeilijk om dat te meten. Let wel, vorig jaar besliste de organisatie opeens om enkele dagen voor het WK in Heusden-Zolder balkjes te leggen nabij de aankomst. Dat is toen door onze inspecteur verworpen. Dus wij doen echt wel ons werk. Heel concreet: de UCI bouwt geen parcours. Wij worden een parcours voorgelegd en wij keuren dat goed en dat zullen we ook in Luxemburg nauwgezet blijven opvolgen tot het eind." Aldus de UCI-coördinator die de nodige zorgen graag weg wilde nemen.

Van der Poel tijdens het WK veldrijden vorig jaar (Pro Shots / Henk Korzelius)
Van der Poel tijdens het WK veldrijden vorig jaar (Pro Shots / Henk Korzelius)