Dakar 2017 Etappe 1: Asuncíon - Resistencia

Vandaag is het zo ver. Na een maandenlange voorbereiding mogen de Dakar-deelnemers dan eindelijk aan de start verschijnen voor de 38e editie van de Dakar Rally. De special stage is erg kort, slechts 38km, en kan daarom gezien worden als een tijdrit. Elke seconde telt in deze eerste rit, want de verschillen zullen erg klein zijn. De route loopt van Asuncíon in Paraguay naar Resistencia in Argentinië en telt in totaal 454 kilometers.

Asuncíon is de hoofdstad van Paraguay en telt in totaal een half miljoen inwoners. Interessant detail is dat deze stad één van de oudste steden van Zuid Amerika is en dat het een basis vormde voor vele koloniale expedities waarmee de rest van het continent is veroverd. Vanaf Asuncíon loopt de route richting Caacupé, de religieuze hoofdstad van het overwegend katholieke Paraguay. De stad zelf wordt niet aangedaan, want een kleine 2km ten noorden van Caacupé begint de special stage.

Asuncíon, de startplaats van vandaag (Wikimedia)
Asuncíon, de startplaats van vandaag (Wikimedia)

De special stage is niet enorm spannend, maar de regen van de afgelopen dagen kan wel een flinke uitdaging vormen op de zanderige route door de steppes van het Gran Cordillera Department. De finish is net buiten Emboscada. Van daar gaan de deelnemers terug naar Asuncíon om daar de snelweg richting het volgende bivak in Resistencia op te gaan.

De eerste motoren zijn inmiddels onderweg. De eerste quad begint om 14:00 aan de special stage, gevolgd door de auto's om 15:00 en de trucks om 17:40. De verwachting is dat de laatste trucks tussen 19:00 en 19:30 klaar zijn met de proef.

De route van etappe 1 (dakar.com)
De route van etappe 1 (dakar.com)

Het profiel van de etappe (dakar.com)
Het profiel van de etappe (dakar.com)