Atlanta Hawks verrassen San Antonio Spurs

Ook op Nieuwjaarsdag werd er vrolijk doorgespeeld in de NBA. Vijf wedstrijden stonden op het programma. De Atlanta Hawks begonnen het nieuwe jaar alvast sterk. Tegen de San Antonio Spurs, de nummer twee in de Western Conference, werd na verlenging met 114-112 gewonnen.

De San Antonio Spurs zijn al twintig jaar een topploeg in de NBA. Al die jaren zijn ze ook op veel gebieden trendsetter. Zowel op basketbalvlak (veel passen, gebruik maken van driepunters uit de hoek), team management (starters wedstrijden rust geven, roulerende spelers laten starten) als het runnen van een sportteam. Verstandige teams kijken wat de Spurs doen en kopiëren wat ze kunnen.

De Atlanta Hawks trokken in 2013 Mike Budenholzer aan als hoofdcoach. Budenholzer had de twintig voorgaande jaren bij San Antonio gewerkt als video-analist en als assistent-coach onder Greg Popovich. Sinds zijn overstap worden de Hawks de 'Spurs of the East' genoemd. Van een rivaliteit tussen de ploegen is echter niet echt sprake. Ze spelen in verschillende conferences en treffen elkaar maar twee keer per jaar. Bovendien wist San Antonio de laatste elf onderlinge wedstrijden te winnen.

Afgelopen nacht kwam een einde aan deze reeks. Het was een gelijkopgaand duel waarin de voorsprong van een team nooit groter was dan 10 punten. Kawhi Leonard leek de wedstrijd 10 seconden voor tijd op slot te gooien door met twee vrije worpen San Antonio een 97-100 voorsprong te geven. In de volgende aanval zette Tim Hardaway jr. met een driepunter de stand op 100-100. Kawhi Leonard kreeg nog een ultieme kans om de wedstrijd te beslissen, maar faalde.

In de verlenging was het weer Hardaway jr. die zijn ploeg op sleeptouw nam. Met twee driepunters en een lay-up zetten hij Atlanta op een 108-104 voorsprong en deze werd niet meer uit handen gegeven. Hardaway miste in de wedstrijd maar twee schoten en eindigde met 29 punten. Paul Millsap werd topscorer met 32 punten en 13 rebounds.

Atlanta lijkt de weg terug weer aardig ingeslagen te hebben. De ploeg won negen van de eerste elf wedstrijden, maar verloor er vervolgens tien uit elf. Van de laatste twaalf wedstrijden werden er weer acht gewonnen en de ploeg staat weer keurig vijfde in de Eastern Conference.

Voor San Antonio is er geen reden voor paniek. De ploeg is hard op weg om zoals altijd vijftig overwinningen te halen en zich met twee vingers in de neus te plaatsen voor de play-offs. LaMarcus Aldridge (27 punten en 13 rebounds) en Tony Parker (22 punten) waren de topscorers bij de Spurs.

Highlights van Atlanta – San Antonio (Bron: YouTube)

In Los Angeles speelden de Lakers tegen de Toronto Raptors. Na een sterke start zijn de Lakers ver weggezakt, terwijl de Raptors weer een sterk seizoen spelen en tweede staan in het oosten. De Lakers begonnen sterk, namen in het tweede kwart een flinke voorsprong, zagen deze weer slinken en met een bijna gelijke stand (83-85) werd aan het vierde kwart begonnen.

In dit kwart kreeg de point guard van de Raptors het op zijn heupen. Kyle Lowry scoorde 20 van de 38 punten van de Raptors en het was genoeg voor een 114-123 zege. Lowry eindigde de wedstrijd met 41 punten, 9 rebounds en 7 assists. Hij miste slechts vier schoten. DeMar DeRozan voegde ook 31 punten toe.

Bij Los Angeles werd D'Angelo Russell met 28 punten topscorer, voor Nick Young die 26 punten maakte. Lou Williams wist tegen zijn oude ploeg niet te overtuigen en bleef op 8 punten steken.

De Portland Trail Blazers speelden in Minnesota tegen de Timberwolves. Portland kent een bijzonder teleurstellend seizoen. De ploeg mist ook al een paar wedstrijden sterspeler Damian Lillard met een enkelblessure.

Tegen de Timberwolves werden de honneurs meer dan waar genomen door CJ McCollum. De guard kwam tot een persoonlijk record van 43 punten en leidde zijn ploeg terug van een achterstand van veertien punten. De eindstand werd 89-95.