Minstens 39 doden bij aanslag nachtclub Istanbul

Bij een aanslag op een nachtclub in de Turkse stad Istanbul zijn zondagochtend vroeg veel gewonden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn en wat er precies is voorgevallen. Het Turkse televisiestation NTV meldt dat twee gewapende mensen de nachtclub zijn binnengevallen en het vuur hebben geopend op de bezoekers. Volgens de laatste berichten is er nog een overvaller in het pand.

Volgens de Britse krant Mirror zijn er 50 mensen gewond geraakt tijdens de aanslag in de Reina Club.

De Turkse politie is met gepantserde auto's uitgerukt en ook zijn er veel ambulances ingezet. De nachtclub ligt in de wijk Ortakoy

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen.

Update 8:33 uur:
Persdienst AP meldt dat de dader mogelijk verkleed als kerstman het vuur bij de nachtclub opende. Hij schoot met een wapen met lange loop eerst een politieagent en een burger neer, en vervolgens betrad hij het pand. Het AP beroept zich op verklaringen van de lokale gouverneur. Hoeveel schutters er betrokken waren kon of wilde hij niet zeggen.

Ten minste vijftien van de slachtoffers waren buitenlanders. Ten minste vijf waren van Turkse komaf. Over de afkomst van de andere slachtoffers is nog niets bekend. De dader zou gevlucht zijn in andere kleren dan waarmee hij het pand betrad.

De regering Erdogan heeft inmiddels een totaalverbod op berichtgeving over de aanslag uitgevaardigd.

Update 7:38 uur:
Inmiddels hebben de Turkse autoriteiten gemeld dat er zeker 39 doden zijn gevallen bij de aanval op nachtclub Reina. Zeker 69 mensen zouden zijn gewond geraakt, waarvan er vier in kritieke toestand verkeren. Zowel de Turkse als de Amerikaanse autoriteiten spreken van een terreuraanslag; de eerste van het nog zo jonge jaar 2017.

21 doden zijn inmiddels geïdentificeerd; onder hen zijn vijf Turken en zestien mensen met een andere nationaliteit. Het is nog onduidelijk wat er met de dader of daders is gebeurd; mogelijk zijn deze nog voortvluchtig.

Update 1:33 uur:
De Volkskrant
meldt inmiddels dat er zeker 35 doden en 40 gewonden zouden zijn gevallen in de Istanbulse nachtclub. De daders, die naar verluidt Kerstmankleding zouden hebben gedragen, zouden zich mogelijk nog in het pand bevinden. Speciale politie-eenheden kammen op het moment de nachtclub uit. Meer nieuws zal volgen.

Veel gewonden bij aanslag nachtclub Istanbul
Veel gewonden bij aanslag nachtclub Istanbul (Foto: ANP)