Plasterk hangt de vuile was buiten

In het kabinet Balkenende IV zat het tussen de verschillende partijleiders niet goed. Over en weer werden verwijten gemaakt, zo stelt Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken in een interview met de Volkskrant.

"Een heel verschil met het huidige kabinet. Als er nu wat negatiefs in de pers staat, dan bellen Rutte en Samsom elkaar en zeggen ze allebei: Vervelend, het zal wel weer bij mij vandaan komen. Toen was het meer: Vervelend, het zal wel weer bij jullie vandaan komen."

Een voorbeeld van het gebrek aan vertrouwen speelde rond de benoeming van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb zelf (op dat moment staatssecretaris in een Balkenende-kabinet) had zijn sollicitatie stil gehouden, maar toenmalig partijleider Wouter Bos wist er uiteraard wel van. Balkenende zelf wist echter van niets, een grove schending van vertrouwen dus. Bos ging zelfs nog verder: hij zei tegen Balkenende: "Als je het geweten had, had je het toch tegengehouden?' 'Ja', zei Balkenende, 'dat is zo.' Waarop Bos zei: 'Nou, daarom hebben we het ook niet verteld." Een dergelijke actie tegen Rutte zou nu ondenkbaar zijn.

Plasterk stelt ook dat huidig Eurocommissaris Frans Timmermans in 2010 niets uitvoerde, omdat hij per se de buitenlandportefeuille wilde hebben. "Timmermans kan het snoeihard spelen. Toen we in 2010 in de oppositie belandden, was hij net staatssecretaris van Europese Zaken geweest. Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: Ik wil de buitenlandportefeuille. Maar daar zat al iemand op. Hij zei: nou, dan doe ik gewoon niks. Ik vond het een rare vertoning. Iedereen was bezig, Timmermans zei: ik hoor het wel als ik wat kan doen met Buitenlandse Zaken." Uiteindelijk heeft hij dat woordvoerderschap gekregen. Timmermans wilde overigens niet reageren op de uitspraken van Plasterk.

Plasterk noemt zichzelf in het interview een academicus, een bèta en (dus) een probleemoplosser. In de politiek is een probleem soms echter nuttiger dan een oplossing: "Neem die bestuurlijke hervormingsagenda van D66. Die gaat nu al vijftig jaar mee. En als puntje bij paaltje komt, zegt Thom de Graaf: 'Ja nee, dat referendum moet natuurlijk niet in verkeerde handen vallen.' Zo heeft D66 al vijftig jaar lol van een probleem."

'Timmermans kan het snoeihard spelen'
'Timmermans kan het snoeihard spelen' (Foto: ANP)