Bruma: "We trainen als beesten"

Jeffrey Bruma moest in zijn eerste half jaar bij VfL Wolfsburg enorm wennen aan het niveau. Dat is gelukt en de verdediger is helemaal op zijn plek in Duitsland.

Wolfsburg kent een lastig seizoen in de Bundesliga. De ploeg bezet na zestien wedstrijden de dertiende plek en staat maar drie punten boven de nacompetitiestreep. "We verloren twee keer een wedstrijd in de laatste minuten. Toen zakte de moed bij iedereen in de schoenen", vertelde Bruma in gesprek met de Telegraaf.

"Het vertrouwen was weg, maar gelukkig is het nu grotendeels terug. Als het minder gaat, moet je ook de borst vooruit steken en laten zien dat je karakter hebt. Dat hebben we gedaan." De ploeg was met 1-0 te sterk voor Eintracht Frankfurt en dinsdag werd Borussia Mönchengladbach met 1-2 verslagen.

"De trainers praten veel met me. Ze vinden me een belangrijke schakel in het team. Ik ben een van de jongens die de taak hebben om het team te dragen en te leiden. Ik doe mijn best, maar dat gaat met vallen en opstaan. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om in een buitenlands team je stempel te drukken."

"Eerst moet je laten zien dat je er zelf kunt staan, voordat je anderen ook aanwijzingen kunt geven. Dat heb ik nu wel gedaan, denk ik. Nu kan ik ook proberen de anderen mee te nemen en eraan bij te dragen dat we elke pot scherp zijn en niet één keer in de vier weken."

De 25-voudig international verruilde afgelopen zomer PSV voor Wolfsburg en merkt een groot verschil tussen de Eredivisie en de Bundesliga. "Hier moet je elke week op de toppen van je kunnen presteren. We trainen als beesten. Echt veel harder dan bij PSV. Soms is dat vervelend, maar we hebben er wel profijt van in de wedstrijden. Ik merk dat het harde trainen ook bij mij persoonlijk vruchten afwerpt. Ik ben een stuk fitter geworden."

Bruma staat nog achter zijn transfer, ondanks de mindere resultaten van zijn ploeg. "Dit was voor mij de ideale volgende stap. Natuurlijk zit de club in een mindere fase, maar ik speel veel en ik ga er vanuit dat we de weg omhoog hebben ingeslagen. Uiteindelijk willen we weer daar komen waar we thuishoren en dat is de topzes."