Aggressieve voetballers bovenaan ranglijst, tegenstanders weigeren te spelen

De Portugese voetbalclub Canelas 2010, uit de omgeving van Porto, doet het uitstekend. Althans, op papier. De club komt uit in een van de vele vierde divisies in Portugal, om wat specifieker te zijn: de hoogste divisie die door de gemeentelijke voetbalbond georganiseerd wordt. 

Na zeventien speelrondes gaat de club als trotse leider de korte winterstop in. Ze hebben één keer gelijkgespeeld en zestien keer gewonnen, maar alleen in de eerste zes wedstrijden hebben ze daar daadwerkelijk voor moeten spelen. Op 23 oktober speelde Canelas gelijk tegen Padroense en sindsdien werden tien wedstrijden achter elkaar geannuleerd.

Dat heeft alles met de club zelf te maken: de tegenstanders zijn het zeer aggressieve spel van Canelas spuugzat en weigeren om nog langer tegen ze te spelen. De spelers van Canelas trappen tegen alles wat los en vast zit, slaan tegenstanders in hun ballen, rammen ze naar de grond en naar verluidt zijn ze ook niet vies van ernstige bedreigingen.

Een voorbeeldje van een wedstrijd van Canelas 2010 (Bron: YouTube)

Dit alles is niet vreemd als je je bedenkt dat in elk geval vier spelers van Canelas lid zijn van de 'ultra's' van FC Porto, de Super Dragões. Onder meer de aanvoerder van Canelas is een van de gewelddadige hooligans. De rest van het uitschot van de 'terreurclub' lijkt ook een voorkeur te hebben voor Porto, maar is naar verluidt geen lid van de ultra's. 

Tegenstanders van Canelas zeggen dat wedstrijden in een extreem vijandige omgeving gespeeld worden, zowel op als buiten het veld. Ze betalen liever de boete van 750 euro die ze krijgen voor het niet op komen dagen, waarna Canelas met 3-0 als winnaar de boeken in gaat. Als het zo doorgaat - en gezien het gebrek aan ingrijpen van hogerhand lijkt dat te gebeuren - kan de club gestoorden de play-offs om promotie naar de derde divisie gaan spelen. Ze mogen dan ook meedoen aan de beker, waarin ze bijvoorbeeld tegen Porto uit kunnen komen.