'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig'

Nog altijd ervaren duizenden ouderen, gehandicapten en chronische zieken problemen met het regelen van hulpmiddelen zoals rolstoelen, trapliften, scootmobiels en incontinentiemiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 8000 mensen.

"Wij constateren dat er voor een groot deel van de mensen een veel te hoge drempel is om passende hulp of hulpmiddelen te vinden. Zorg en ondersteuning zijn voor hen onvindbaar, onbereikbaar, onbetaalbaar, niet beschikbaar of niet passend", zegt Dianda Veldman, directeur bij de patiëntenorganisatie.

Geldgebrek is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen geen passende hulp kunnen krijgen. Daarnaast krijgen patiënten vaak te horen dat ze niet in aanmerking komen voor betere hulpmiddelen. Ook komt het voor dat mensen daar wel recht op hebben, maar het ze niet lukt om het te regelen.

Uit een soortgelijk onderzoek van de patiëntenfederatie een jaar eerder bleek ook al dat er veel problemen waren met het aanvragen van hulpmiddelen.

'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig'
'Regelen van hulpmiddelen blijft lastig' (Foto: ANP)