'Aanslagpleger was vluchteling'

De deelminister van binnenlandse zaken van de Duitse staat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), zegt dat de gebeurtenissen in Berlijn van maandagavond, waarbij een terrorist met een vrachtwagen inreedt op de mensenmenigte bij een kerstmarkt, wel degelijk een aanslag zijn geweest. Hij heeft daarvoor voldoende aanwijzingen. "Met alles wat we nu weten, gaan we ervan uit dat het om een terroristische aanslag gaat" aldus Jäger.

"Daarom wordt de aanwezigheid en waakzaamheid van de politie in de deelstaat vergroot", zegt Jäger verder. Agenten zouden nu met kogelvrije vesten en automatische wapens de straat op gaan.

De landelijke minister van binnenlandse zaken, Thomas de Maizière (CDU) had eerder bij omroep ARD nog gezegd dat hij het woord aanslag niet durfde te gebruiken, ook al had het er alle schijn van.

De man die is aangehouden na aanslag is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen. Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag gemeld aan het Duitse persbureau dpa. Omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt staat zijn identiteit niet vast, maar het zou gaan om een Pakistaanse of Afghaanse vluchtelingDe Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan.

Bij de aanslag maandagavond op een kerstmarkt in Berlijn kwamen minstens 12 mensen om en raakten 48 mensen gewond, van wie enkelen zwaar.

'Drama Berlijnse kerstmarkt toch aanslag'
'Drama Berlijnse kerstmarkt toch aanslag' (Foto: ANP)