Ondernemingskamer schorst ADO-eigenaar Wang

De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft Wang Hui geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. De aandelen van de Haagse club waren in handen van zijn bedrijf United Vansen, maar moeten nu overgedragen worden aan de onafhankelijke beheerder, Job van der Have. Hierdoor verliest Wang tijdelijk zijn stemrecht tijdens de vergadering van aandeelhouders.

Hiermee volgt de Ondernemingskamer in grote lijnen de eisen die ADO Den Haag op tafel had gelegd. Ben Knüppe is benoemd tot voorzitter van de rvc en heeft hierdoor een beslissende stem. Wang mag wel lid blijven van de rvc, terwijl de benoemingen van Kees Jansma en Martin Toet als commissarissen niet rechtsgeldig waren. Hierdoor bestaat de rvc nu naast Knüppe en Wang uit Martin Jol en Wim Deetman.

De Ondernemingskamer heeft geen schuldige benoemd voor de situatie waarin ADO nu verkeert. Er moet nu nader onderzoek komen naar de verstandhouding tussen bestuurders, commissarissen en aandeelhouders. Ook zal gekeken worden naar hoe de gang van zaken is gegaan sinds 27 januari 2015 toen United Vansen de aandelen van ADO in handen kreeg.

Op 28 december staan ADO en Wang wederom tegenover elkaar. Ditmaal staat bij de rechter in Den Haag een kort geding op het programma waarin de club de onmiddellijke betaling van de toegezegde twee miljoen euro van Wang eist.