Stompé wil dartstoernooi zonder alcohol: "Kijken wat ze dan kunnen"

Darter Co Stompé zou graag een dartstoernooi zien waarin de beste zestien spelers ter wereld tegen elkaar spelen. Zo'n toernooi is er al, maar de voormalig topdarter wil voor een - voor darters - bizarre versie gaan: een toernooi zonder alcohol. Dat in de dartswereld nogal wat alcohol wordt genuttigd is geen geheim, verboden is het ook niet.

"Het is gewoon doping, zo simpel is het", zegt Stompé. "Je wordt er rustiger van. Als je een borreltje op hebt, kun je je zenuwen beter onder controle houden", aldus de Amsterdammer, die zelf twee keer in de kwartfinales van het WK bij de PDC stond. Tegenwoordig slijt hij zijn dagen op de lagere toernooien van de BDO en is hij vooral nog in beeld als analist op RTL7. 

Ook Stompé sloeg voor wedstrijden graag een glaasje achterover. "Toen ik een keer als proef zonder alcohol het podium betrad, stond ik te trillen als een rietje. Je zit normaal toch in een bepaalde roes. Ik had er echt moeite mee om mijn concentratie en focus vast houden." Stompé schaart zich achter collega Jelle Klaasen, die later deze week in actie komt op het WK. Klaasen zei vorig jaar nog dat het gros van de top-32 van de wereld een blaastest voor een wedstrijd niet zou doorstaan. 

Klaasen kreeg voor zijn uitspraken naar verluidt een boete van de PDC, maar dat zal Stompé niet gebeuren. "Ik heb niks meer met de PDC te maken. En de BDO zou mijn pleidooi waarschijnlijk zelfs toejuichen." Zo'n alcoholvrij toernooi ziet hij wel zitten: "Voor elke wedstrijd een blaastest afnemen en in de pauze niet van het podium af. Dan wil ik weleens zien wat het niveau is. Bij de eerste keer verwacht ik een groot verschil. Ik weet dat Justin Pipe niks drinkt, en Jelle Klaasen niets of weinig. Zelfs van Michael van Gerwen zou ik het niet meer weten. Die dronk vroeger niets, maar hoe het nu is?"