Veel doden en gewonden door aanslag Turkije

Zeker dertien militairen zijn zaterdag om het leven gekomen door een vermeende bomaanslag in de stad Kayseri, in het midden van Turkije. Zeker 56 mensen raakten gewond, lieten de Turkse strijdkrachten weten. Het leger sprak alleen over dode en gewonde militairen. De autoriteiten sluiten niet uit dat er ook burgerslachtoffers zijn.

Een bus werd volgens persbureau Dogan vlakbij een universiteit getroffen door een explosie. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen het persbureau dat waarschijnlijk een auto vol explosieven tot ontploffing is gebracht. In de getroffen bus zouden naast militairen ook burgers hebben gezeten.

Turkije werd eerder deze maand nog opgeschrikt door bloedige aanslagen in Istanbul. Daar kwamen tientallen mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen is opgeëist door de groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Veel slachtoffers hebben overigens geen levensbedreigende verwondingen, aldus minister Recep Akdag van Volksgezondheid.

Aanhoudingen
De autoriteiten hebben zeven verdachten opgepakt. Naar vijf andere mogelijke betrokkenen wordt nog gezocht, zei minister Suleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) op een persconferentie.

Buiten Turkije is geschokt gereageerd op de aanslag. "Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag", liet minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) weten. Ook de Russische president Vladimir Poetin liet van zich horen. Hij liet zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan in een telegram weten klaar te zijn om intensiever samen te werken om het terrorisme terug te dringen.

Veel doden en gewonden door aanslag Turkije
Veel doden en gewonden door aanslag Turkije (Foto: ANP)