Duitsland wil verwijderplicht op nepnieuws

Duitsland wil mogelijk een wet die het Facebook en andere social mediasites moet verplichten om binnen 24 uur een bericht dat door de overheid of andere bronnen als 'nep' of 'onjuist' wordt gezien te verwijderen.

Thomas Oppermann van de SPD wil de wet kort na het kerstreces voorleggen aan de rest van het duitse parlement. Sites als facebook zouden volgens Opperman een meldpunt moeten gaan opzetten dat 365 dagen per jaar en 24 uur per dag bemand wordt om verwijdereisen aan te horen en te verwerken. Niet tijdig verwijderen zou een boete tot wel 500.000 euro moeten opleveren. Daarnaast zouden de sites op verzoek van de eisers verplicht een rectificatie moeten plaatsen met dezelfde reikwijdte als het 'nepbericht'.

Facebook gaf eerder deze week aan nieuwsberichten die door gebruikers worden aangemerkt als 'twijfelachtig' te laten onderzoeken door vier afzonderlijke 'factchecking' organisaties, zoals Snopes en Factcheck en indien nodig bij berichten te melden dat het bericht hoogstwaarschijnlijk niet echt is. Oppermann vindt dit dus niet ver genoeg gaan.

Wat vinden jullie? Moet nepnieuws worden bestreden door verwijdering? Wie bepaalt wanneer nieuws 'nep' is? Is dit een hellend vlak dat de deur open zet voor staatscensuur?

Germina
Germina