'Vrees voor toename gegijzelde telefoons'

Verschillende specialisten op het gebied van cybersecurity vrezen volgend jaar een flinke toename van gegijzelde mobiele telefoons. Internetcriminelen weten mobieltjes soms al met virussen te infecteren nog voordat ze de fabriek uitrollen, zeggen de specialisten tegen BNR.

Albert Kramer van internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro zegt dat hackers steeds slimmer worden. "Ze kunnen niet alleen inbreken op jouw en mijn pc, maar ook eigenlijk in de systemen van een leverancier. In dat hele proces van het creëren van de software, het creëren van de telefoon, zijn ze eigenlijk al zo slim om hun code te injecteren in het fabricageproces."

Volgens Kramer is er al sprake van een toename van de inzet van kwaadaardige software om mensen geld afhandig te maken. Zo sturen criminelen mails met daarin een link die een pc besmet met ransomware.

Aantrekkelijk doelwit
Ransomware begint onderhand echter bekender te worden, dus zijn cybercriminelen op zoek naar nieuwe methoden, aldus Kramer. "Een telefoon is een aantrekkelijk doelwit. Iedereen gebruikt een telefoon. Dus als je die kan besmetten en die kan gijzelen of daar data van kan stelen, zoals creditcardgegevens, is dat een heel aantrekkelijk doelwit."

Door al vanaf het begin een telefoon te besmetten, kunnen cybercriminelen op een heel eenvoudige manier toestellen voorzien van kwaadaardige software. "Dan heb je eigenlijk iets heel krachtigs in handen. Op het moment dat een gebruiker een virus opmerkt en besluit het toestel opnieuw te installeren, dan blijft dat virus aanwezig."

Goedkopere toestellen zijn vaak wat minder veilig, aldus Kramer. "Bedrijven die wat meer aan de onderkant van de markt zitten, kijken ook wat minder naar de beveiliging, omdat er snel en goedkoop geproduceerd moet worden. En dat gaat vaak ten koste van de beveiliging."

'Vrees voor toename gegijzelde telefoons'
'Vrees voor toename gegijzelde telefoons' (Foto: BuzzT)