12-jarige Irakese jongen probeert kerstmarkt op te blazen

Een 12-jarige jongen van Iraakse afkomst heeft in de afgelopen weken twee pogingen ondernomen een aanslag te plegen in de stad Ludwigshafen. Hij probeerde onder andere op de kerstmarkt een bom te laten afgaan. De kans is groot dat de jongen handelde in opdracht van de moslimterroristen van Islamitische Staat.

De jongen, die inmiddels is aangehouden, is volgens een officier van justitie "religieus sterk geradicaliseerd".

Zijn eerste poging op de kerstmarkt, op 26 november, mislukte omdat het ontstekingsmechanisme van zijn zelfgemaakte bom niet werkte. Op 5 december probeerde hij het opnieuw met een bom die hij verstopt had in een rugzak. Ditmaal probeerde hij het in de buurt van het stadhuis en winkelcentrum van Ludwigshafen.

Het explosief bestond uit een glazen pot met springstof, waaraan met plakband spijkers waren bevestigd. Een passant ontdekte de rugzak en waarschuwde de politie. Die bracht de bom later tot ontploffing.

Volgens de openbare aanklager die het onderzoek leidt, is de in Ludwigshafen geboren moslim mogelijk "aangespoord of aangestuurd" door een onbekend lid van IS. De jongen kreeg mogelijk instructies via chatdienst Telegram.

Hij zou in de zomer hebben overwogen om naar Syrië te reizen en zich daar aan te sluiten bij IS. Sinds zijn aanhouding verblijft hij in een jeugdinstelling. Hij kan zelf niet strafrechtelijk worden vervolgd, aangezien de leeftijdsgrens hiervoor in Duitsland op 14 jaar ligt.