Wielrenner wil starten met 'werelduurrecord bergop rijden'

Het werelduurrecord is een bekend begrip in het wielrennen. Na jarenlange stagnatie werd in de afgelopen jaren meerdere malen een poging gedaan om het record te breken, met succes. Jens Voigt was de eerste die het record weer eens verbrak, maar hij werd al snel gevolgd door Mathias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett en de huidige recordhouder Bradley Wiggins.

De records worden doorgaans op de wielerbaan neergezet: daar is het makkelijker om de afstanden te meten en de omstandigheden zijn bijvoorbeeld niet van de wind afhankelijk. Dit alles zit de Amerikaan Joe Dombrowski niet helemaal lekker. Klimspecialisten krijgen zo immers geen kans op een record en de renner van Cannondale wil daar wat aan veranderen.

"Het zou leuk zijn om een werelduurrecord bergop rijden te hebben, waar het er dan om gaat hoeveel hoogtemeters je in een uur af kunt leggen", vertelt hij. "Je bent dan natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden, maar dat is ook wel een beetje de charme ervan. Je moet op zoek gaan naar de klim die het best bij jou past, met het ideale stijgingspercentage om snel veel hoogtemeters te maken."

Dombrowski gokt dat hij zelf tot zo'n 1850 à 1900 hoogtemeters zou komen. Zijn poging zou hij op Tenerife willen wagen, of anders op de beruchte Stelvio in Italië. "Je moet in elk geval een hele lange klim hebben." Of andere klimmers er ook zin in hebben weet hij niet, maar dat maakt de Amerikaan ook niet heel veel uit: "Als ik het als eerste doe, heb ik het record in elk geval in handen."