Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo

Rebellen en burgers die Oost-Aleppo willen verlaten naar rebellengebied elders in de regio kunnen dat tot woensdagavond doen tijdens een wapenstilstand. Dit heeft een Turkse functionaris dinsdagavond gezegd. De overeenkomst is tot stand gekomen dankzij onderhandelingen tussen Ankara en Moskou. Rusland steunt de regering van president Bashar al-Assad en Turkije steunt rebellen die het regime van Assad omver willen werpen.

Rebellen mogen lichte wapens meenemen. De mensen die worden geëvacueerd zullen met bussen naar rebellengebied ten westen van Aleppo worden gereden. Het is niet duidelijk wanneer die bussen gaan rijden. Een bron binnen de Syrische strijdkrachten heeft bevestigd dat er een wapenstilstand komt. Hij zei woensdag om 04.00 uur onze tijd (05.00 uur in Aleppo).

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, had dinsdag in New York al gezegd dat er een wapenstilstand en een evacuatie komt. Maar de strijd om het oosten van Aleppo gaat volgens hem nog even door.

Tsjoerkin beklemtoonde dat burgers met rust worden gelaten bij de herovering van Oost-Aleppo. Dat was sinds de tweede helft van 2012 een bolwerk van jihadisten en rebellen. Die bestaan er nog in allerlei vaak wisselende strijdgroepen. In het omsingelde rebellengebied dat nog over is, zouden nog 50.000 mensen zijn.

Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo
Wapenstilstand voor evacuatie Oost-Aleppo (Foto: ANP)