EU wil einde aan bijstandstoerisme

Brussel wil een einde maken aan zogenaamd bijstandstoerisme: vertrekken naar een ander land om daar gebruik te kunnen maken van ruimere sociale voorzieningen. Onder meer Nederland en Duitsland hadden in Europa aangekaart dat de huidige wetgeving het onmogelijk maakt om dergelijke intern-Europese gelukszoekers te weren. De Belgische Eurocommissaris van sociale zaken, Marianne Thyssen, komt met een voorstel om de regelingen tussen landen aan te passen.

De regels voor sociale voorzieningen zoals bijstand-, werkloosheid- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en de kinderbijslag blijven een zaak van de lidstaten zelf, maar het voorstel stroomlijnt de communicatie tussen landen in het geval van arbeidsmigranten. Het vrije verkeer van personen en goederen blijft onaangetast.

In het plan komen een aantal verschillende situaties samen. Landen zijn in beginsel niet langer verplicht om 'economisch inactieven' uit andere landen te voorzien van een uitkering of andere sociale voorzieningen. Maar een grenswerker, iemand die aan de ene kant van de grens werkt en aan de andere kant van de grens woont, moet aanspraak kunnen maken op de voorzieningen van het land waar hij de laatste twaalf maanden heeft gewerkt. Mensen met een WW-uitkering moeten langer de tijd krijgen om werk over de grens te vinden (van drie naar zes maanden).

Gepensioneerden zoeken na het beëindigen van hun actieve carrière vaak een zonnig land op. Het land van herkomst blijft in die situatie verantwoordelijk voor de zorgkosten. Tot slot is het aanpassen van geëxporteerde kinderbijslag aan het welvaartsniveau van het land van bestemming, of dat nu hoger of lager is, niet toegestaan. Voor EU-landen onderling, welteverstaan: op de al lang slepende onderhandelingen met Marokko over dit onderwerp heeft het dus geen betrekking.

De onderhandelingen over dit onderwerp lagen tijdelijk stil tijdens de aanloop naar het Brexitreferendum, omdat men de campagne niet wilde beïnvloeden.