Kabinet: nog geen deal over OekraÔne-verdrag

Het kabinet kan nog geen openheid geven over de onderhandelingen met andere EU-lidstaten over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. De oppositie had om openheid gevraagd omdat er een concept-oplossing zou zijn.

De besprekingen zijn 'nog volop gaande'. En er ligt volgens Koenders nog geen concept-oplossing op tafel, wel is er een vertrouwelijk werkdocument rondgestuurd, maar 'er is nog geen sprake van teksten waarover overeenstemming is bereikt'. Pas tijdens de Europese top eind deze week wordt duidelijk of het kabinet slaagt in zijn opzet, aldus de minister.

In april stemde een meerderheid tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag. Het kabinet probeert aan het verdrag een juridisch bindende verklaring toe te voegen waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de nee-stemmers. Woensdag debatteert de Kamer over de EU-top. Dan schetst het kabinet de laatste stand van zaken over de onderhandelingen, aldus Koenders.

Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag
Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag (Foto: ANP)