'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg'

Dit jaar zijn inmiddels ongeveer 22.880 vreemdelingen vertrokken die niet in Nederland mochten blijven, aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag. Iets meer dan de helft verliet onder toezicht het land, 47 procent zou zelfstandig zijn vertrokken.

"Dat is altijd een lastig punt. Ik kan niet bewijzen dat hij er niet is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is", aldus Dijkhoff in een toelichting in het NPO1-radioprogramma Dit is de Dag.

Onder de vertrokken vreemdelingen zijn 890 Marokkanen en 460 Algerijnen, zogenoemde veiligelanders, die eigenlijk geen aanspraak kunnen maken op asiel. Deze twee groepen kwamen in het nieuws door crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast in asielzoekerscentra. Om de overlast te beteugelen, stelt Dijkhoff onder meer voor om "heel irritante" asielzoekers huisarrest op te leggen in de oudejaarsnacht. Het gaat erom dat "bekende overlastgevers" binnen blijven, aldus de bewindsman.

Illegaal
Wat de vertrokken vreemdelingen betreft, kwamen de meeste uit Albanië (13 procent), gevolgd door Irak (6 procent), Servië (5 procent) en Syrië (5 procent). Het gaat niet alleen om afgewezen asielzoekers maar ook om bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verbleven, mensen van wie de vergunning is ingetrokken of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een andere EU land moet worden behandeld.

Bij de asielinstroom vorige maand is een forse stijging te zien van het aantal gezinsleden dat zich bij een familielid met verblijfsvergunning voegde. Het aantal zogenoemde nareizigers steeg fors van 1550 in oktober naar 2132. Het gaat hoofdzakelijk om Syriërs.

'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg'
'Ruim 22.000 ongewenste vreemdelingen weg' (Foto: ANP)