Amsterdam herdenkt Decembermoorden Suriname

Onder het motto 'slechts in gerechtigheid berusten' worden donderdag in Amsterdam de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname herdacht.

Dat gebeurt op twee plaatsen. Aan het eind van de middag is er een korte plechtigheid bij het consulaat-generaal van Suriname in Amsterdam-Buitenveldert. In de avond is er een herdenking op het Waterlooplein. Deelnemers lopen van de foyer van de Stopera in Amsterdam naar de gedenksteen in de muur van de Mozes en Aäronkerk. Ze leggen daar bloemen en lopen dan weer terug naar de Stopera. Daar wordt een minuut stilte gehouden en zijn er toespraken van onder anderen D66-Kamerlid Vera Bergkamp en de Surinaamse schrijfster Usha Marhé.

De loop van de Stopera naar de gedenkplaquette gebeurt dit jaar zonder fakkels. "Er waren helaas geen fakkels meer te krijgen", aldus een van de organisatoren.

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers gedood op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten.