May moet Brexit-kaarten op tafel leggen

De Britse regering moet voordat de onderhandelingen over vertrek uit de EU beginnen, aan het parlement zijn plannen voor de Brexit voorleggen. Dat staat in een motie die woensdagavond met grote meerderheid (448 tegen 75) in het parlement werd aangenomen.

Het kabinet accepteert de motie, ondanks dat het lang aan de metafoor vasthield dat de onderhandelingen over de EU-uittreding een kaartspel zijn, en dat je je daarbij niet in de kaarten moet laten kijken. Dit idee was de basis van de regeringswens om Artikel 50, waarmee de uittredingsonderhandelingen worden gestart, buiten het parlement om in werking te stellen.

De vraag of dat mag ligt momenteel bij de Britse hoge raad  Het hooggerechtshof vond eerder van niet maar de regering-May ging in beroep. De aanvaarding van de motie van woensdag is een indicatie dat de regering rekening houdt met verlies van het hoger beroep.

Eerder was ruime meerderheid van het parlement al voor het tijdschema dat het kabinet voor ogen heeft. Daarin staat dat de onderhandelingen voor eind maart beginnen. De regering wil dat de volksvertegenwoordigers de uitslag van het Brexit-referendum respecteren en het tijdpad dat daarna is uitgezet.

Mocht May het hoger beroep bij de hoge raad inderdaad verliezen, dan zou het parlement op de kabinetsplannen over de Brexit allerlei wijzigingen kunnen indienen. Dat kan het tijdschema danig in de war schoppen.

Brexit-plannen op tafel voor onderhandelen
May moet Brexit-kaarten op tafel leggen (Foto: ANP)