Tegenstander Armeens monument voor de rechter

Bijna drie jaar nadat hij een demonstratie tegen een Armeens monument in Almelo had toegesproken, moet een 51-jarige man uit Den Haag zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor zijn beledigende uitspraak 'Karabach zal het graf van de Armeniërs worden'.

Op 1 juni 2014 demonstreerden zo'n 4000 Turkse Nederlanders in Almelo tegen de plaatsing van een monument bij een Armeense kerk ter nagedachtenis aan de Armeense genocide begin vorige eeuw. De verdachte was een van de sprekers. Met zijn uitspraak heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en aangezet tot geweld tegen Armeniërs. Advocaat Peter Plasman vindt dat zijn cliënt hooguit een feit heeft vastgesteld: "De Armeniërs zullen daar vroeg of laat wegmoeten, dat vinden zelfs de Verenigde Naties."

Dinsdagochtend werd op een regiezitting in deze zaak bij de rechtbank in Almelo overeengekomen dat op 3 maart komend jaar de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden, bijna drie jaar na de demonstratie. In de tussentijd zullen deskundigen filmbeelden van de demonstratie bekijken om de context te beoordelen waarin de man zijn uitspraken deed.

Tegenstander Armeens monument voor de rechter
Tegenstander Armeens monument voor de rechter (Foto: ANP)