Referendum ItaliŽ: opkomst relatief hoog

Relatief veel Italiaanse kiezers zijn zondag naar het stemlokaal gegaan om te beslissen over een ingrijpende staatshervorming. Tot zondagavond 19.00 uur had 57 procent van de circa 51 miljoen stemgerechtigden 'si' of 'no' aangevinkt, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken. De stemlokalen sluiten pas om 23.00 uur. Niet veel later worden exitpolls verwacht, die een eerste indicatie geven van de uitslag.

Het referendum draait om een grondwetswijziging die onder meer de positie versterkt van de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer. De Senaat wordt juist uitgekleed: van de 315 zetels blijven er honderd over en het instituut verliest onder meer de macht om een regering naar huis te sturen.

De hervormingen moeten Italië beter bestuurbaar maken. Het referendum heeft er nog een tweede laag bij gekregen, want de sociaaldemocratische premier Matteo Renzi heeft zijn politieke lot aan de uitslag verbonden.

Het voorlopige opkomstcijfer is een stuk hoger dan bij voorgaande referenda. Ook gingen dit keer meer mensen stemmen dan met de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement, in 2014. Toen stond de teller rond 19.00 uur nog maar op 42 procent, om uiteindelijk uit te komen op 57 procent.

De officiële uitslag van het referendum wordt in de nacht van zondag op maandag verwacht.

Referendum Italië: opkomst relatief hoog
Referendum Italië: opkomst relatief hoog (Foto: ANP)