Kamphuis: "Besloot me snel om te draaien"

Nathan trok zaterdagavond zijn shirt uit toen hij scoorde voor Vitesse. Arbiter Jochem Kamphuis legt uit waarom hij geen geel trok. "Ik besloot me snel om te draaien."

Volgens de regels moet een speler die zijn shirt uittrekt een gele kaart krijgen, maar Kamphuis vond dat zaterdag even niet nodig. Nathan verloor deze week twee vrienden bij de vliegtuigramp in Colombia.

"Ik was daarvan op de hoogte en besloot me heel snel om te draaien", zei de scheidsrechter zaterdag na het duel in de Eredivisie tegen FOX Sports. Kamphuis vond het niet gepast de Braziliaan op de bon te slingeren. "Ik had zoiets van: wat er ook gebeurt, ik geef hem niet. Het is zo'n verschrikkelijke gebeurtenis en dan is het bijzonder dat die jongen kan scoren en op die manier zijn vrienden kan eren."

De vliegramp in Colombia eiste 71 levens, waaronder veel spelers en leden van de technische staf van de Braziliaanse club Chapecoense.

Namens voetbalbond KNVB prees operationeel directeur Gijs de Jong de actie van Kamphuis. "Soms moet je durven het anders dan anders te doen en dat heeft Jochem gisteren perfect aangevoeld. Scheidsrechters zijn mensen van vlees en bloed en dat moeten we koesteren. Natuurlijk zijn er regels, maar dit was voor ons de uitzondering die de regel bevestigt."