Keeper rampteam bleef thuis voor jubileum en kondigt afscheid aan

De Braziliaanse voetballer Nivaldo heeft aangekondigd een punt achter zijn loopbaan te zetten. De 42-jarige keeper speelde al ruim tien jaar bij Chapecoense, de club waarvan bijna de hele selectie maandagavond om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk terwijl men op weg was naar de finale van de Copa Sudamericana in Colombia. 

Nivaldo was een van de gezichten van het sprookje van Chapecoense. Terwijl de club in financiële crisis verkeerde, in 2006, trok hij naar Chapecó. Hij speelde er in de lagere regionen van het Braziliaanse voetbal mee, tot de club in 2009 vanuit de Serie D promoveerde. Vervolgens maakte Nivaldo de hele reis naar de Serie A mee. Dat deed hij overigens onder meer samen met middenvelder Neném, die net als Nivaldo niet aan boord van het vliegtuig was. De twee werden de tweede en derde spelers ooit die in alle vier de Braziliaanse nationale divisies speelden: van de Serie D tot de Serie A en de finale van de Copa Sudamericana, ze waren er allemaal bij, allemaal namens Chapecoense.

Nivaldo ging niet mee naar Colombia, omdat hij komende zondag zijn jubileum zou vieren. "Ik zou wel mee gaan, maar uiteindelijk ging ik toch niet. Alles zal wel een reden hebben in het leven", aldus een geëmotioneerde Nivaldo op de Braziliaanse TV. "Ik reisde afgelopen week niet mee naar de uitwedstrijd tegen Palmeiras, omdat ik dan zondag in eigen huis mijn 300e en laatste wedstrijd voor Chapecoense zou spelen. De club besloot vervolgens om vanaf São Paulo (de thuisstad van Palmeiras, red.) rechtstreeks naar Colombia te reizen, in plaats van eerst naar Chapecó te komen. Daardoor besloten we dat ik hier zou blijven, zodat ik zondag voor eigen publiek met mijn jubileumwedstrijd tegen Aletico Mineiro afscheid kon nemen."