'Fout van Meldpunt Internet Discriminatie'

In de Tweede Kamer wordt met afschuw gereageerd op een standpunt van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND). MiND vindt dat negatieve uitingen over homo's door moslims in de context van het geloof moeten worden gezien.

Voor de onafhankelijke Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes is deze reactie op een discriminatiemelding fout en onacceptabel. Zij stelden donderdag vragen aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken nadat website ThePostOnline het standpunt van MiND had gepubliceerd.

Volgens de twee Kamerleden stelt MiND dat gewelddadige homohaat mag op grond van de islam. Het oproepen tot geweld zou geen probleem zijn als dat gebeurt vanuit de islamitische levensovertuiging.

Openbaar Ministerie
Dit soort zaken hoort altijd thuis bij het Openbaar Ministerie, aldus de Kamerleden. De islam en andere levensbeschouwingen kunnen nooit worden gebruikt als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld.

MiND benadrukt dat, juridisch gezien, uitingen in de context van een geloofsovertuiging in veel gevallen niet als beledigend gelden. Het meldpunt vindt dat er officieel niets strafbaars is gebeurd en wil dan ook geen aangifte doen.

De ophef komt op het moment dat de subsidie voor MiND ter discussie staat. Een meerderheid in de Kamer pleitte woensdag voor handhaving van de financiële steun. Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch speelt MiND een belangrijke rol bij onder meer het verzamelen van uitingen van groepsdiscriminatie op internet. Onlangs riep homobelangenorganisatie COC nog op het meldpunt te behouden.

Update 17.20 uur
Mind heeft inmiddels via haar website het volgende 'statement' doen uitgaan.

"Naar aanleiding van de berichtgeving op 1 december over de beoordeling van een melding bij MiND zijn de betreffende uitingen opnieuw onderzocht. We concluderen dat de uitingen in eerste instantie onjuist zijn beoordeeld. Dat betreuren we ten zeerste.

Er is in enkele uitingen sprake van een opruiend karakter en het oproepen tot geweld. In deze gevallen is de context niet van belang."

MiND heeft inmiddels, volgens de procedure,  een verwijderverzoek ingediend bij het betreffende platform en wacht een reactie af.

Update 19.38 uur
Minister Ard van der Steur heeft "de wenkbrauwen stevig opgetrokken" over uitlatingen van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) over discriminatie van homo's door moslims. Hij noemde die donderdag onacceptabel. Omdat het MiND zijn fout heeft toegegeven, is er volgens Van der Steur echter geen reden onmiddellijk de subsidie voor het meldpunt stop te zetten.

Van der Steur is het met Van Klaveren en Bontes eens dat de islam of een andere levensbeschouwing geen grond kan zijn voor discriminatie of oproepen tot geweld. "Discriminatie is discriminatie", aldus de minister. Hij gelooft niet dat het MiND slechts op zijn schreden is teruggekeerd door de ophef en stiekem nog altijd achter de oorspronkelijke uitspraak zou staan, zoals Bontes stelt.

Afschuw in Kamer over meldpunt discriminatie
Afschuw in Kamer over meldpunt discriminatie (Foto: ANP)