Helft websites overheid niet versleuteld

Minder dan de helft van de websites van de Nederlandse overheid gebruikt geen beveiligde https-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In totaal werden 1816 domeinen van de overheid onderzocht.

In totaal heeft slechts 44 procent van de websites, onder andere van de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, een https-verbinding. Bovendien zijn van de websites die wél een https-verbinding gebruiken er 108 niet goed ingesteld, zodat er nog altijd een beveiligingsrisico is bij 62 procent van de overheidswebsites.

In totaal zijn er 1032 websites van ministeries, waarvan er slechts 404 een veilige en goed ingestelde verbinding gebruiken. "De overheid onderstreept regelmatig het belang van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze overheid dit niet beter doet", zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom.

Door een https-verbinding te gebruiken is het niet mogelijk om de communicatie met een webserver te bekijken of te veranderen.

Helft websites overheid niet versleuteld
Helft websites overheid niet versleuteld (Foto: BuzzT)