Nederlands curlingteam schrijft geschiedenis

De Nederlandse curlingmannen hebben op het EK in het Schotse Glasgow geschiedenis geschreven. De ploeg van skip Jaap van Dorp heeft zich geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi en dat was nog nooit een Nederlands team gelukt.

Nederland won eerder al het goud in de B-divisie in Glasgow en dat betekende dat ze een play-off mochten spelen tegen Oostenrijk, de nummer laatst van de A-divisie. Die play-off ging over drie wedstrijden, met een grote inzet: een plek op het WK van volgend jaar en daarmee ook een plaats op het olympisch kwalificatietoernooi. 

De eerste wedstrijd tegen Oostenrijk ging vrijdag verloren, maar zaterdagochtend sloeg Nederland terug: 9-2. De derde en beslissende wedstrijd werd een heuse thriller en met nog één end - vergelijkbaar met een set in andere sporten - te spelen stond het 5-5. Van Dorp beschikte over stalen zenuwen en met de allerlaatste steen van het toernooi besliste hij de wedstrijd: 6-5. Na 1994 is Nederland volgend jaar terug in de hoogste divisie van het WK. 

Het WK wordt volgend jaar in april gespeeld in het Canadese Edmonton. Waar het OKT gespeeld wordt is nog niet bekend, maar Nederland is één van de kandidaten.