Denk, D66 en GroenLinks tegen boerkaverbod

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de invoering van een beperkt boerkaverbod. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een debat over het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Gisteren meldde Fok! al dat er een kamermeerderheid voor dit wetsvoorstel zou zijn door de steun van de PvdA.

Het voorstel houdt in dat boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Op straat mag je wel 'gewoon' dergelijke gezichtsbedekkende kleding blijven dragen.

Plasterk zei eerder niet te verwachten dat het in de praktijk boetes zal gaan regenen voor vrouwen die in ov of overheidsgebouw een boerka of nikab dragen. Volgens onderzoek dragen een paar honderd vrouwen in ons land een boerka of nikab. Deze wet wordt door sommigen dan ook afgedaan als symboolwetgeving.

D66, GroenLinks en DENK zijn tegen, de andere partijen stemden voor. Het debat werd gevolgd op de publieke tribune door enkele vrouwen met een nikab. Zij werden enige keren toegesproken door sprekers in het debat (onder meer door Joram van Klaveren van VNL), wat niet is toegestaan. Kamervoorzitter Arib maakte de sprekers daarop attent.

Ruime meerderheid Kamer achter boerkaverbod
Ruime meerderheid Kamer achter boerkaverbod (Foto: ANP)