'Facebook werkt aan censuur om rentree China'

Facebook heeft een tool ontwikkeld waardoor berichten op de dienst in bepaalde gebieden niet kunnen verschijnen. Dat heeft het bedrijf gedaan om terug te kunnen keren op de Chinese markt, waar Facebook nu nog verboden is, schrijft The New York Times op basis van anonieme Facebook-medewerkers.

In sommige landen, zoals Pakistan en Turkije, blokkeert Facebook al langer bepaalde onderwerpen. Daar gaat het echter om blokkeren nadat een bericht is geplaatst en een overheid bij Facebook om blokkade heeft verzocht. Met de nieuwe tool voor China zouden berichten kunnen worden weggehouden uit de newsfeed van Chinese gebruikers.

Facebook zou niet van plan zijn om de berichten zelf te onderdrukken. De tool wordt in plaats daarvan aan een derde partij, mogelijk een Chinese partner, gegeven. Die kan dan zorg dragen voor het censureren van bepaalde onderwerpen.

De Facebook-medewerkers benadrukken dat de tool slechts een van de ideeën is om in China voet aan de grond te krijgen. Mogelijk wordt deze nooit gebruikt. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd en er is ook geen aanwijzing dat Facebook de code van de tool aan de Chinese autoriteiten heeft aangeboden.

'Facebook werkt aan censuur om rentree China'
'Facebook werkt aan censuur om rentree China' (Foto: BuzzT)