Kamermeerderheid voor boerkaverbod

In de al jaren slepende discussie over een boerkaverbod is inmiddels een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaan voor een wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) waarin het dragen van gezichtsbedekende kleding verboden wordt op publieke plaatsen zoals scholen, zorginstellingen, overheidsinstellingen en in het OV. Op deze plaatsen is het 'essentieel om elkaar te zien'.

Al in 2005 nam de Tweede Kamer een motie van Geert Wilders aan waarin het kabinet (toen onder leiding van Jan Peter Balkenende) werd verzocht om het dragen van een gezichtsbedenkende kleding te verbieden. Deze wet verbiedt de boerka niet geheel, maar slechts op een aantal plaatsen. Het op straat dragen van een boerka blijft dus toegestaan. Overtreding kan een boete opleveren van maximaal 410 euro. Overigens geldt de wet ook voor bivakmutsen en andere volledige gezichtsbedekkingen, maar carnavalsvierders 'zullen niet worden beboet'. U kunt dus veilig per trein naar Oeteldonk.

De PvdA twijfelde over de wet, omdat het belangrijkste adviesorgaan van de regering (de Raad van State) geadviseerd had om scholen en ziekenhuizen zelf regels op te laten stellen. Nu lijken de sociaaldemocraten toch overstag, en is er samen met coalitiepartner VVD en de oppositiepartijen CDA en SP een ruime meerderheid voor het voorstel. Morgen wordt het voorstel in de Tweede Kamer besproken en zal er ook over worden gestemd. Of de PVV voor gaat stemmen is overigens niet duidelijk, zij zien vermoedelijk liever een volledig verbod.

Zwitsers parlement wil boerkaverbod (Foto: ANP)
Boerkaverbod op publieke plaatsen aanstaande (Foto: ANP)