Schaker Karjakin neemt leiding in tweekamp om wereldtitel

Na zeven remises heeft Sergey Karjakin in New York de score geopend in de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken in New York. Gezeten achter de zwarte stukken versloeg de Russische uitdager wereldkampioen Magnus Carlsen in een partij waarin beide spelers fouten begingen.

Het was een verdedigende partij en de eerste 35 zetten van beide spelers leken op een nieuwe remise uit te draaien. Er kwam een stelling op het bord waarin Carlsen een pion meer had, maar zwart had de beschikking over een ver opgerukte a-pion. De Noor speelde echter onzeker, mogelijk het gevolg van niet benutte winstkansen in eerdere partijen. Carlsen maakte vervolgens in de 51e beurt een blunder. Karjakin vond de enige juiste zet en kort daarna kon Carlsen opgeven.

Voor de 25-jarige Carlsen was het zijn eerste nederlaag in 28 wedstrijden. De Noor is wereldkampioen sinds hij in 2013 de Indiër Viswanathan Anand versloeg. Karjakin nu leidt met 4,5 tegen 3,5. De wereldtitelstrijd gaat over twaalf partijen en duurt tot en met 30 november. De schaker die als eerste 6,5 punten heeft wint en mag zich wereldkampioen noemen.