FOK! Wat een weer: Zeer wisselvallig

Goeiemorgen! Het weerbeeld is momenteel uiterst interessant. Persoonlijk misschien wel de leukste dagen van dit jaar. De regenmeters draaien overuren de laatste dagen en niet alleen dat, het kwam op een aantal plaatsen ook tot pittig onweer. In de nacht van donderdag op vrijdag werd ik getrakteerd op een CG+ die hier op 100 meter afstand insloeg. Dat zijn de gevaarlijkste bliksems, zeker omdat de echte bui al gepasseerd was, en die bliksem dus buiten die bui om optrad. Het kwam zelfs in het regionale nieuws. Mensen dachten aan een explosie, zo heftig was die knal. Ik vond het natuurlijk schitterend, want ik wist al meteen dat het een positieve +ontlading was. Daarna volgde er nog één. Daar bleef het niet bij. Een paar uur later gebeurde het nog een keer.  Het was dus een ruig nachtje.

Verder trok er een actieve regenzone over een grote delen van het zuiden en midden. Daar viel tussen de 15 en 20 mm uit.

En gisteren overdag? Ook toen was er weer voldoende te beleven. Er waren enkele schuchtere opklaringen, maar het draaide zeker in een strook die liep van wederom Haarlem over Flevoland naar het noordoosten toe weer om buien. Dat waren opnieuw forse buien. Tussen half 1 en 1 uur waren er hier opnieuw fikse bliksemontladingen waar te nemen. En niet alleen dat, er vielen ook behoorlijk grote hagelstenen. Het werd zelfs even helemaal wit. Bij het wegtrekken van de buien waren de luchten werkelijk schitterend. Maar waarom trokken die actieve buien de hele dag over dezelfde gebieden? Nou, dat kwam door kustconvergentie. Een lange aanvoer die loopt vanaf het Kanaal tot ongeveer de kromming van de kust van Noord-Holland. De bovenluchten waren dermate koud en het zeewater nog relatief warm, zodat je precies op de langste aanvoer steeds buien zag ontwikkelen. Soms ontstonden ze letterlijk op het strand.

Maar er was nog meer! Boven het zuidwesten en zuiden trok een nieuwe storing over en dat leverde in met name Belgie op veel plaatsen natte sneeuw op. Niet direct verwacht, maar door de intensiteit en de koude bovenlucht kon de neerslag daar dus overgaan in natte sneeuw. Ook daar kwam onweer voor. Dit gebied trok ook deels over ons land heen en leverde opnieuw zo'n 10 tot 15 mm op. De temperatuur zakte daar naar 2 tot 3 graden.

Toch waren er ook nog wel een aantal regio's waar het allemaal wel mee viel. In het oosten bleef het aantal buien beperkt, terwijl het in het noorden meer om losse buien ging. Op de genoemde plekken scheen de zon ook het meest. In de middag raakte het ook daar bewolkt.

Hoe gaan we verder? De buien bleven in het zuiden nog even doorgaan, maar die trokken in de loop van de nacht naar Duitsland toe weg. In de kustprovincies bleven ze echter doorgaan. Opnieuw onder invloed van kustconvergentie. Misschien werd men opnieuw wakker van een kneiterende donderslag. In het noordoosten klaarde het vannacht wat op en kwam de minimumtemperatuur uit rond de 2 graden. Aan de grond vroor het lichtjes.

En dan vandaag. In de kustprovincies moet men de hele dag rekening houden met het doorgaan van de buien. Onweer en hagel blijven nog steeds mogelijk. In het binnenland lijkt het allemaal wat droger te gaan verlopen. De zon schijnt af en toe, al denk ik wel dat de bewolking de boventoon voert. In de middag is er ook daar een kleine kans op een bui.  Het wordt weer wat frisser met een graad of 7. De wind blijft uit het zuidwesten waaien en is landinwaarts meest matig. Langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

En dan morgen. Dat is ook een interessante dag. Een depressie diept verder uit en lijkt via het zuiden van Engeland naar de Noordzee te koersen. Daar behoort ook een sterk windveld bij. Hoe en wat is pas op het laatste moment duidelijk. Maar er bestaat een kans op zware windstoten tot ongeveer 85km/u. Langs de kust misschien 100 km/u. Een ding wat wel zeker lijkt, is dat het wel bewolkt is en er perioden met regen zijn.  Ik kom hier morgen uiteraard op terug.

Als liefhebber geniet ik echt van dit zeer afwisselende weer. Maar in de loop van volgende week is het gedaan met de pret en neemt een groot hogedrukgebied het roer over. Enfin, dat zien we dan wel.  

Fijne dag en tot morgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
File op de snelweg met een zonsondergang. (Foto: DJMO)
DJMO zag gisteren een zonsondergang tussen alle buien door. Ze stond gezellig in de file. (Foto: DJMO)              
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
461 Hilarius wordt Paus Hilarius.
1404 Eerste Sint-Elisabethsvloed
1421 Tweede Sint-Elisabethsvloed.
1424 Derde Sint-Elisabethsvloed.
1967 De Beatles LP Magical Mystery Tour komt uit in het Verenigd Koninkrijk.