Complottheorie: 'Assange vermoord'

Een nieuwe complottheorie doet sinds enkele weken de ronde op het internet. Julian Assange, hoofd van Wikileaks en al jaren opgesloten in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, zou mogelijk vermoord zijn en sinds 4 oktober geen teken van leven meer gegeven hebben.

Assange was van plan nét voor de verkiezingen allerlei zaken naar buiten brengen die niet alleen het daglicht niet kunnen verdragen, maar Hillary Clinton en anderen in Washington dusdanig zouden beschadigen dat zij voorgoed politiek uitgeschakeld (en in cellen opgesloten) zouden worden. Hij kondigde dat al maanden aan, maar van dat lek is niet veel terechtgekomen.

Ecryptie en ontsleuteling
De wel gelekte documenten voldoen niet aan de 'hash'-coderingen die als garantie van echtheid worden uitgegeven. Dat werkt als volgt: een bepaalde encryptiecode is voor iedereen openbaar en wordt altijd als standaard gebruikt bij Wikileaks-documenten. Als je een bepaald document door dat script heen mikt, krijg je een resultaatcode. Die is voor iedereen in de wereld hetzelfde: zolang je hetzelfde document en dezelfde encryptie gebruikt, heb je dezelfde eindresultaten.

Om de echtheid van gelekte documenten te waarborgen worden de 'eindcodes' altijd van tevoren aangekondigd. Zo kun je zelf controleren of er aanpassingen in de bestanden zijn gemaakt: als dat niet het geval is klopt de eindcode met de aangekondigde code, maar zijn er wijzigingen aangebracht, dan krijg je hele andere resultaten. Lang verhaal kort: de eindresultaten van sinds Assange's verdwijning gelekte documenten zouden niet kloppen - oftewel, er zou met de bestanden geknoeid zijn.

Vermissing
Verder zouden er nog een heel aantal ogenschijnlijk verdachte omstandigheden hebben plaatsgevonden. Men vreest inmiddels voor het leven van Assange, die al sinds begin oktober niet meer gezien zou zijn. Volgens deze site, die een teller en de feiten en vermoedens bijhoudt, was Assange's laatste teken van leven 43 dagen geleden. De ambassade van Ecuador kneep op 18 oktober Assange's internet af. Diezelfde dag zou tv-zender Fox de arrestatie van Assange aangekondigd hebben, maar daar hoorde men verder niets meer over.

Assange's advocaten mochten niet aanwezig zijn bij de ondervragingen die de autoriteiten afgelopen week zouden hebben gedaan. Foto's die vrijgegeven worden zijn maanden of jaren oud, audio zou uit oude interviews zijn samengesteld en nieuwe interviews worden via derde partijen gedaan in plaats van direct met de beste man zelf.

'Help him'
Wikileaks zou op 20 en 21 oktober enkele tweets verstuurd hebben met een aantal letters die verkeerd (extra) leken te zijn getypt. Als je die achter elkaar zette stond er 'HELP HIM'. Een interview van maandag met advocate Jennifer Robinson zou verder ook nog zeer verdacht zijn: zo zegt ze op 0:09 minuten bíjna 'FBI' in plaats van 'aanklager' en zegt ze dat Assange's gezondheid erg achteruit is gehold in de jaren dat hij vastzat op de ambassade, terwijl eerder gereleasde documenten stelden dat Assange zo gezond als wat zou zijn.

Een 'timeline' met de tientallen andere verdachtheden vind je hier. Een tweet van bijna een maand geleden alweer:

Vanzelfsprekend is een complottheorie per definitie vergezocht, maar mocht Assange toch binnenkort 'een natuurlijke dood' gestorven zijn, dan heb je het hier als eerst gelezen. Er desalniettemin acties op touw gezet om Assange te proberen te benaderen en op Reddit zijn er subreddits in het leven geroepen om uit te vogelen wat er echt is gebeurd, zoals WhereIsAssange. In het beste geval is Assange een paar weken zoek geweest - in het ergste geval is-ie al eventjes keihard doodvermoord.

Petroleumstel
Julian Assange, 1971-20?? (CC: Espen Moe)