Peiling: Kleine verschuivingen na winst Trump

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond over de zetelverdeling in Den Haag stijgt de PVV 2 zetels (naar 29) en dalen VVD en CDA er eentje, naar respectievelijk 26 en 16. De peiling komt daags na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president.

Alle andere partijen blijven volgens de peiling op hetzelfde zetelaantal als een week geleden. Dus onder meer GroenLinks op 15, SP op 13, PvdA op 10. VNL en DENK blijven allebei op 2 zetels. Daarmee staan VVD en PVV samen op 55 zetels, ongeveer net zoveel als VVD, CDA en D66 samen (57).

De Hond peilde ook wat er moet gaan gebeuren als de PVV na de verkiezingen nog steeds de grootste partij blijkt te zijn. 60 Procent van alle ondervraagden vindt dat de partij in dat geval deel uit moet maken van de regering. Behalve 99% van alle PVV-kiezers zijn ook de stemmers op VVD, 50Plus en SP in meerderheid voor. De meerderheid van de PvdA-, D66- en GroenLinksstemmers vindt juist dat de PVV helemaal niet in het kabinet thuis hoort. Als de partij van Wilders niet de grootste wordt, ziet de meerderheid geen plek voor de PVV in de coalitie. Tot slot vinden de meeste PVV'ers en 50Plussers (87% en 76%) dat Geert Wilders de premier moet worden als de PVV de grootste partij wordt. Over de hele linie vindt slechts 44% dat dat 'moet', terwijl 49 vindt van niet.

Peiling: minieme verschuiving na winst Trump
Peiling: minieme verschuiving na winst Trump (Foto: ANP)