Kabinet meerderheid kwijt na vertrek Monasch

Jacques Monasch zegt zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid op en verlaat dus ook de fractie. Hij blijft wel in de Tweede Kamer, maar de VVD/PvdA-coalitie is nu wel zijn meerderheid kwijt. Monasch maakte dat vanmiddag bekend op een persconferentie in Amsterdam.

"Met heel veel verdriet, ik ben sinds mijn 16e lid, maar de PvdA bewandelt een route die ik niet kan volgen". Met die woorden verlaat Jacques Monasch de sociaaldemocraten. Vanmorgen werd bekend dat hij niet zou deelnemen aan de lijsttrekkersverkiezing van de partij. Hoewel de partij en Monasch elkaar daar de schuld van geven, is in ieder geval duidelijk dat Monasch een andere koers wilde varen dan de partijleiding en ook het verkiezingsprogramma wilde aanpassen. Die ruimte wilde de PvdA hem niet geven.

Met het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie is Rutte nu op papier zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. Dit zal naar verwachting niet tot problemen leiden, omdat nauwelijks nog relevante wetsvoorstellen aankomen in de laatste maanden van het kabinet. Daarnaast stemmen de eenmansfracties van Roland van Vliet (ex-PVV) en Johan Houwers (ex-VVD) in de regel met de coalitie mee.

Monasch wil uitleg over privileges rivalen (Foto: ANP)
Monasch breekt met de PvdA (Foto: ANP)