Ajax denkt wereldrecord kwijt te zijn, maar heeft het nooit gehad

De ogen van de Britse sensatiepers zijn al een tijdje gericht op de Schotse vijfdedivisieclub East Kilbride. De ploeg komt uit in de Lowland League - vier niveaus onder de Premier League - en is bezig aan een opmerkelijke reeks. 

Zaterdag won de ploeg thuis met 3-1 van BSC Glasgow, volgens Britse media de 27e overwinning op rij. Het Britse Daily Record kon daardoor eindelijk claimen dat zij het als eerste aan zagen komen: East Kilbride had het wereldrecord van Ajax verbroken. De Amsterdammers wonnen met Johan Cruijff en Johan Neeskens in de gelederen 26 keer op rij in het begin van de jaren '70. Als opmerkelijke felicitatie werden door een Ajaxbusje gelijk na de wedstrijd maar liefst 27 kratjes bier bezorgd bij East Kilbride, op naam van Ajax, terwijl directeur Edwin van der Sar zelfs een videoboodschap verstuurde.

"Het record van Ajax verbreken is zonder twijfel de grootste prestatie uit de geschiedenis van de club en uit mijn carrière", liet East Kilbride-trainer Martin Lauchlan weten. "Het record van Cruijff verbreken...dat is simpelweg onwerkelijk. Als speler heb ik lang niet alles uit mijn loopbaan gehaald, maar als trainer ben ik vastberaden om dat wel te doen."

Er is echter nog iets opvallends aan het hele verhaal. Een handvol mensen probeert al wekenlang tevergeefs duidelijk te maken dat Ajax het 'wereldrecord' helemaal nooit in handen heeft gehad en dat East Kilbride zelfs niet eens in de buurt van het record komt. Historische bronnen laten zien dat Sparta Praag in Tsjechië in de jaren 1919-1923 maar liefst 51 keer op rij won en mogelijk zelfs zestig keer. Dat is ruimschoots meer dan de uiteraard knappe reeks van de Schotten, die overigens niet eens 27 keer op rij gewonnen hebben: de overwinning in de regionale beker tegen Gretna kwam pas na penalties tot stand en telt in principe dus als gelijkspel.

De Daily Record blijft dit alles echter volledig negeren en dus heeft, nu het record verbroken is, vrijwel alles en iedereen dat overgenomen - van East Kilbride tot Ajax gelooft men dat een record is gebroken, wat al bijna honderd jaar op naam van een Tsjechische club staat.