FIFA straft tien landen voor spreekkoren en politieke uitingen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft tien nationale bonden diverse boetes opgelegd. De straffen zijn vrijwel allemaal het gevolg van homofobe en racistische spreekkoren tijdens WK-kwalificatiewedstrijden. In het geval van Kosovo en Kroatië gaat het om anti-Servische spreekkoren tijdens hun onderlinge duel op 6 oktober.

Ook Iran wordt flink bestraft voor 'diverse religieuze uitingen' tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Zuid-Korea in oktober, gehouden op een belangrijke dag van de sjiïtische kalender. De bond had aan Iraanse fans gevraagd om religieuze liederen te zingen tijdens het duel. Ook werd opgeroepen om gekleed in het zwart naar de wedstrijd te komen.

De grootste geldboetes waren voor Albanië en Kroatië: 50.000 Zwitserse francs, zo'n 46.000 euro. Kosovo moest 30.000 francs overmaken naar de rekening van de FIFA, Brazilië 25.000, Paraguay en Estland 20.000 en Oekraïne, Chili en Argentinië elk 15.000. De Iraanse voetbalbond is 45.000 Zwitserse francs armer gemaakt. 

Alle tot nu toe door de FIFA uitgedeelde straffen tijdens de kwalificatie voor het WK van 2018 zijn overigens hier te vinden. Het gaat daarbij om diverse zaken zoals bijvoorbeeld het op het veld gooien van papier (Nederland), het te laat starten van een wedstrijd (St Vincent en de Grenadines) of een te vol stadion (Saoedi-Arabië).