Recordzege Nederlandse ijshockeysters in olympische kwalificatie

De Nederlandse ijshockeysters beginnen vrijdag aan de jacht op hun olympische droom. In het Spaanse San Sebastian vindt dit weekeinde 'toernooi 2' plaats in de tweede kwalificatieronde voor de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De tweede ronde is de ronde waarin Nederland instroomt en waarin de ploeg het opneemt tegen Italië, Slovenië en gastland Spanje.

Om door te mogen naar de derde kwalificatieronde moet het toernooi gewonnen worden. Daar zou dan in december gespeeld worden tegen Frankrijk, Letland en China of tegen Noorwegen, Slowakije en Hongarije. Ook dat toernooi moet gewonnen worden en als dat lukt staat Nederland in de laatste kwalificatieronde in een groep met Zwitserland, Tsjechië en Denemarken of met Japan, Duitsland en Oostenrijk. De groepswinnaars in die laatste ronde kunnen de koffers pakken en mogen afreizen naar de Olympische Spelen, waar Zweden en Zuid-Korea - de tegenstanders zouden worden in de groepsfase.

Realistisch gezien zou het voor Nederland in elk geval mogelijk moeten zijn om dit weekeinde de groep te winnen en dus naar de voorlaatste kwalificatieronde te gaan. Winst in die ronde zou een mooie verrassing zijn, winst in de laatste en beslissende ronde zou een heuse sensatie genoemd mogen worden. De eerste tegenstander is Slovenië, wat vrijdag om 16.30 uur met Nederland op het Spaanse ijs verschijnt. De wedkantoren verwachten een relatief makkelijke Nederlandse overwinning.

Het duel zal hieronder live te zien zijn - zoveel kansen om een Nederlandse ijshockeyploeg live te zien in een dergelijke belangrijke wedstrijd zijn er immers niet.

Update 18.50 uur

Nederland heeft het duel met groot vertoon van macht gewonnen. Slovenië werd nagenoeg de hele wedstrijd in het defensief gedwongen en na de eerste periode van twintig minuten stond Nederland al met 4-0 voor, mede door twee treffers van Savine Wielenga. In de tweede periode ging de ploeg van Joep Franke pas echt los. De ene na de andere aanval leverde een goal op en Slovenië had geen schijn van kans. Na 33 minuten spelen werden de dubbele cijfers gehaald: 10-0 door Nicky Tjin-a-Ton.

De derde periode begon weer erg goed en al na een paar minuten lagen de volgende drie treffers erin, waaronder weer twee van Wielenga. Enkele seconden voor het einde was daar echter nog Eva Dukaric, die Slovenië zowaar op het scorebord zette. Daarmee voorkwam ze dat Nederland de grootste zege ooit boekte, maar het zorgde wel voor een opmerkelijk resultaat: dat record werd in 2001 neergezet met een 14-1 zege op Roemenië, een score die nu exact geëvenaard werd. 

Zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. Om 20.00 uur speelt Nederland dan tegen gastland Spanje.