Rutte stelt beslissing Oekraïneverdrag weer uit

Het kabinet neemt "in het landsbelang" langer de tijd om een oplossing te zoeken voor het probleem met het Oekraïne-verdrag. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Tweede Kamer wilde voor dinsdag 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderheid van de stemmers zich tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

Het kabinet wil langer gaan onderhandelen in Brussel. Medio volgende maand tijdens een nieuwe Europese top moet er dan duidelijkheid zijn. Het kabinet zoekt een juridisch bindende oplossing goedgekeurd door de Europese staats- en regeringsleiders.

De afgelopen tijd heeft het kabinet veelvuldig overlegd met oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Hun steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Sinds de uitslag van het referendum in april staat Rutte in spagaat, omdat hij de nee-stem van de kiezers niet wil negeren, maar ook niet kan verenigen met de door hem gewenste koers binnen Europa. De genoemde oppositiepartijen hebben eerder natuurlijk allemaal voor het verdrag gestemd, maar laten in verkiezingstijd de kans niet onbenut om de VVD-premier te laten spartelen. Dat Rutte nu alsnog meer tijd krijgt, zou echter ook kunnen betekenen dat geen van die partijen echt de moed heeft om het verdrag niet te ratificeren.

Kabinet zoekt langer naar oplossing verdrag
Kabinet zoekt langer naar oplossing verdrag (Foto: ANP)