Vice-premier: "Rusland heeft leidende rol in sportwereld genomen"

De voormalig Russisch minister van Sport, Vitaly Mutko, is blij met de rol van zijn land in de internationale sportwereld. Mutko werd zelf onlangs gepromoveerd tot vice-premier van Rusland en blikte kort terug op zijn tijd als sportminister. Daarin werd hij buiten de landsgrenzen vooral gezien als het brein achter het enorme staatsdopingprogramma wat de laatste twee jaar naar boven is gekomen.

"Het voornaamste positieve resultaat is dat we de kijk van Russen op sport hebben kunnen veranderen", aldus Mutko. "Voordat we een echt sportministerie hadden was nooit duidelijk wie er verantwoordelijk was en was het één grote puinhoop. In 2008 moesten we mensen aansporen om te gaan sporten, tegenwoordig krijgen we zoveel aanvragen voor nieuwe faciliteiten binnen dat het niet bij te houden is."

De resultaten in de internationale topsport stemmen Mutko echter ook zeer tevreden. "We hebben onze tradities - heel veel winnen - weer teruggewonnen en zijn weer een echte leider in de internationale sportwereld. We hebben de sporters, de bonden en alles gesteund en dat heeft ervoor gezorgd dat de successen teruggekomen zijn."

Waar Mutko de positieve stemming vandaan haalt is een raadsel. Rusland heeft geen best sportjaar achter de rug en mocht op de Olympische Spelen bijvoorbeeld niet meedoen aan het atletiek en gewichtheffen, allemaal door het enorme dopingschandaal. Ook zijn vele Russische sporters in de afgelopen twee jaar bij elkaar een wagonlading aan medailles kwijtgeraakt.