Apple kondigt nieuwe MacBook Pro's aan

Apple introduceert vandaag de nieuwe MacBook Pro, voorzien van een interface waarmee de klassieke rij functietoetsen wordt vervangen door een multi-touch display van Retina-kwaliteit, met de naam Touch Bar.

De nieuwe MacBook Pro is uitgerust met een Retina-display, Touch ID voor efficiënte toegang, een verbeterde versie van hun vlindermechanisme in het toetsenbord, een groter Force Touch-trackpad en een audiosysteem met twee keer zo groot dynamisch bereik.

De Touch Bar past zich dynamisch aan bij het gebruik van het systeem of apps als Mail, de Finder, Agenda, Numbers, GarageBand, Final Cut Pro X en apps van andere fabrikanten. Voor Safari worden bijvoorbeeld Tabbladen en Favorieten weergegeven in de Touch Bar, emoji in Berichten zijn gemakkelijk bereikbaar, afbeeldingen kunnen gemakkelijker worden bewerkt en in Foto’s kun je gemakkelijker door video’s spoelen.

De aan/uit-knop is nu voorzien van Touch ID, de manier van aanmelden die we al kennen van iPhone en iPad. Zodra je je vingerafdruk hebt aangemeld bij Touch ID op je MacBook Pro, kun je je Mac snel ontgrendelen, schakelen tussen gebruikersaccounts en aankopen doen met Apple Pay op het internet.

De Force Touch-trackpad is 46 procent groter op de 13-inch MacBook Pro en twee keer zo groot op de 15-inch MacBook Pro. De nieuwe 15-inch MacBook Pro heeft een Radeon Pro GPU die zorgt voor 2,3 keer betere prestaties dan de vorige generatie MacBook Pro's. De 13-inch MacBook Pro beschikt over een Intel Iris GPU en is twee keer sneller dan voorheen. Alle modellen hebben een SSD met sequentiële leessnelheden van meer dan 3 GBps en Thunderbolt 3 voor gegevensoverdracht en voeding in een enkele poort waardoor gebruikers gelijktijdig, met één kabel, een 5K-display kunnen gebruiken en hun MacBook Pro kunnen opladen.

De 13-inch MacBook Pro is met zijn 14,9 mm 17 procent dunner en heeft 23 procent minder volume dan de vorige generatie, en met nog geen anderhalve kilo is hij zo’n 230 gram lichter. De nieuwe 15-inch MacBook Pro is slechts 15,5 mm dik en is daarmee 14 procent dunner en 20 procent minder volumineus dan voorheen. En met een gewicht van nog geen twee kilo is hij ook zo’n 230 gram lichter dan de vorige generatie.

Het minder goede nieuws dan, de prijzen en beschikbaarheid:

  • De 13-inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 1699, heeft een 2,0-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
  • De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 1999, heeft een 2,9-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.
  • De 15-inch MacBook Pro met Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 2699, heeft een 2,6 GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, 16 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.