Blooper: Heel weinig vallende sterren te zien

Als het weer meezit, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag veel vallende sterren aan de hemel te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden. Gemiddeld zullen er ongeveer twaalf meteoren per uur te zien zijn en onder ideale omstandigheden ongeveer 23 per uur, meldt de site hemel.waarnemen.com. Die wordt beheerd door sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Orioniden zijn elk jaar te zien in de tweede helft van oktober. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van de komeet. Daarbij verbranden stofdeeltjes in de dampkring, wat wij zien als een vallende ster.

Zo'n stofdeeltje schiet met een snelheid van ongeveer 66 kilometer per seconde door de dampkring. Dat is meer dan 237.000 kilometer per uur.

Update 09.47
Het lijkt erop dat we niet helemaal op hebben zitten letten met het overnemen van gisteren beschikbaar gestelde berichten van onze vrienden bij het ANP en hebben bericht over al gevallen sterren. Dat is een beetje dom. Het goede nieuws is dat er vanavond óók vallende sterren te zien zijn, alleen zo'n tien keer minder. Onze excuses!

Veel vallende sterren te zien
Veel vallende sterren te zien (Foto: ANP)