Van der Vaart denkt nog aan Oranje

Rafael van der Vaart heeft een plek voor zichzelf in Nederlands elftal nog niet uit zijn hoofd gezet, maar hij weet dat hij zichzelf eerst moet laten zien bij FC Midtjylland.

"Ik heb nooit mijn afscheid van het internationale voetbal aangekondigd of gezegd dat ik nooit meer voor de nationale ploeg zou willen spelen", vertelt Van der Vaart in een gesprek op de officiële website van de FIFA. "Ik ben de laatste drie jaar niet opgeroepen, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Het is niet mijn hoofddoel. Eerst en vooral wil ik zo veel mogelijk voor mijn club spelen en fit blijven en daarna zien we wel wat er mogelijk is. Ik zal altijd 'ja' zeggen als er een oproep voor het Nederlands elftal komt, maar er is op dit moment geen contact."

Zonder de 33-jarige Van der Vaart wist Oranje zich niet te plaatsen voor het EK van afgelopen zomer in Frankrijk. "Het is moeilijk om te beoordelen wat er aan de hand is, als je er geen onderdeel van uit maakt. Echter, het is gemakkelijk om te zeggen dat het gewoon een andere tijd is dan toen ik meespeelde. Ik speelde toen voor Real Madrid, Wesley Sneijder zat bij Internazionale en anderen speelden voor clubs als Bayern München en FC Barcelona. Nu speelt het grootste gedeelte van de selectie in de Nederlandse competitie in plaats van de grootste clubs in Europa. Dat is het grootste verschil tussen toen en nu."

De 109-voudig international stelt dat het team meer tijd nodig heeft. "Het is jammer dat ze er niet in geslaagd zijn om zich te kwalificeren voor het EK. Het is een moeilijke periode, maar nu moeten ze een team bouwen rondom hun jonge spelers. Het potentieel is er, maar dat is op zichzelf niet genoeg. Je hebt ook ervaring nodig."