Sagan weer wereldkampioen, Leezer komt net tekort

Peter Sagan is in het Qatarese Doha opnieuw wereldkampioen wielrennen geworden. De Slowaak was na ruim 250 kilometer door de woestijn en de stad de beste in de sprint van de kopgroep, die al vroeg in de koers ontstaan was. Sagan is de zesde renner ooit die zijn wereldtitel prolongeert en de eerste sinds Paolo Bettini dat in 2007 deed.

Zoals altijd op het WK ontstond al vroeg een kopgroep met een aantal 'exoten', zoals de Eritreeër Natnael Berhane en de Marokkaan Anass Aït el Abdia. In de woestijn lag een keerpunt en daar werd vooraf al aangekondigd dat vooral de Belgen de boel in waaiers zouden gaan trekken. Dat gebeurde ook en de eerste grote slag werd er geslagen. De halve Belgische ploeg zat mee voorin, terwijl alleen Leezer namens Nederland mee kon komen. Danny van Poppel reed nog de longen uit zijn om, met succes, Niki Terpstra in de voorste groep te krijgen.

Naast de Belgische kopmannen Tom Boonen en Greg van Avermaet zaten onder meer ook Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uiteraard Sagan in de kopgroep. Dat betekende dat alle Duitsers de slag gemist hadden: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten er allemaal niet bij, net als bijvoorbeeld Nacer Bouhanni en de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen. Dat de kopgroep de strijd om de wereldtitel zou gaan beslechten werd alsmaar duidelijker en de achtervolging werd dan ook relatief vroeg gestaakt.

De finale werd in Doha gemaakt door niemand minder dan Leezer. Met nog ruim twee kilometer te rijden ging de Nederlander er plotseling vandoor en hij sloeg een serieus gat. Een kilometer verder leek hij voor een bizarre stunt te gaan zorgen, maar op dat moment gaf vooral Jurgen Roelandts nog eens flink gas om Boonen terug te brengen. Op 800 meter voor de finish kreeg Leezer de wind vol in zijn gezicht en een halve kilometer voor de streep was het gedaan met de droom. In de sprint was het vervolgens Boonen die een goede gooi naar de zege deed, maar Cavendish en Sagan kwamen er nog overheen, met de Slowaak als winnaar. Terpstra kwam op plek negen als beste Nederlander over de streep.