EK allround van Warschau naar Heerenveen

De Europese kampioenschappen schaatsen allround en sprint van 2017 (6-8 januari) worden niet in Warschau verreden, maar in Heerenveen. De Poolse schaatsbond heeft aan de ISU laten weten niet in staat te zijn het toernooi te organiseren, waarna de internationale schaatsunie Thialf bereid heeft gevonden om de organisatie over te nemen. 

De onoverdekte schaatsbaan van Warschau zou het decor vormen voor de eerste Europese kampioenschappen in de nieuwe opzet, waarbij de sprinters en de allrounders in hetzelfde weekend om de Europese titel strijden. De KNSB is akkoord om het toernooi te mogen organiseren. “We zijn heel blij dat de KNSB in staat is de organisatie op zich te nemen. De Nederlanders hebben een hoop ervaring en wij vertrouwen erop dat de organisatie in goede handen is, ook al is het kort dag”, laat ISU-voorzitter Jan Dijkema in een persverklaring weten.

De Poolse organisatie kampte echter al lange tijd met problemen. Zo is het toernooi ook verplaatst naar het wintersportoord Zakopane, maar uiteindelijk ging het toch weer terug naar Warschau. Nu hebben de Polen de organisatie helemaal teruggegeven. Door dit besluit heeft Thialf toch nog een titeltoernooi. Thialf zou dit seizoen alleen gebruikt worden voor de vierde wereldbekerwedstrijd in december. Nu is daar toch een titeltoernooi aan toegevoegd.